Bez obzira na dogovor sa Grčkom, euro će nastaviti da slabi

Dodajte komentar

Investitori na finansijskim tržištima pozitivno su regovali na dogovor Grčke i EU pa su masovno počeli kupovati dionice i euro te rasprodavati zlato. U toku noći i jutra američki SP500 indeks porastao je 0,38%, njemački DAX 0,76% a španski IBEX35 čak 1,26%.

Cijena zlata, koja se gotovo uvijek kreće suprotno od dionica, pala je 0,73% a kurs eura u odnosu na američki dolar je nakon privremenog rasta počeo naglo padati te u trenutnu pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1077 što je 0,60% ispod nivoa na kojem je bio u petak.

Nakon što se dogovor finalizuje i situacija vezana uz Grčku smiri, može se očekivati jačanje eura u odnosu na gotovo sve ostale valute na temelju vraćanja kapitala u Evropu nakon masovnog prebacivanja u druge dijelove svijeta radi straha od nestabilnosti koja bi nastala u slučaju izlaska Grčke iz  eurozone.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će to jačanje biti privremeno i da euro može ojačati samo nekoliko posto prije nego opet krene da slabi.

Ukoliko kurs EUR/USD poraste na 1,1400 do 1,1500 našao bi se na dobrom nivou za dugoročnu kupovinu američkog dolara. Američka valuta će idućih godinu do dvije jačati vjerovatno u odnosu na sve ostale valute, a pogotovo u odnosu na euro jer se monetarna politika koju trenutno provode evropska i američka centralna banka potpuno razlikuje te pogoduje slabljenju eura i jačanju američkog dolara.

Naime, evropska centralna banka pokušava kamatne stope spustiti što niže kako bi podstakla investicije i potrošnju u eurozoni, a na temelju niskih kamata sve više investitora kapital prebacuje u SAD gdje očekuje viši prinos na temelju rasta kamatnih stopa. Prebacivanje kapitala uzrokuje rasprodaju eura i kupovinu dolara kojem radi veće potražnje vrijednost raste.

Velika potražnja za dolarom potrajaće barem još godinu do dvije, i u tom roku dolar će vjerovatno ojačati još 5-10% te možda čak na kratko postati i jači od eura.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *