Grčka: I dalje “status quo”

Dodajte komentar

Ministri finansija eurozone ni posle devet sati rasprave nisu uspjeli da donesu odluku o grčkom planu za novi program pomoći. Za danas je najavljen vanredni samit Evropske unije.

Sastanak, koji je počeo u subotu popodne završio se malo posle ponoći i trebalo bi da bude nastavljen u danas, a najavljena konferencuja za štampu je otkazana.

“Nismo uspjeli da se složimo, nastavićemo ujutru”, rekao je novinarima holandski ministar i šef eurogrupe Jeren Dajselblom i dodao da postoji “problem povjerenja” u grčke vlasti.

S obziromna oštre podjele koje su ispoljene na sinoćnjem sastanku, u Briselu će popodne biti održan i vanredni samit Evropske unije, na kome će se okupiti svih 28 članica.

Sastanak je zakazan nakon što je velika većina grčkih glasača odbila na referendumu prošle nedjelje odbila da prihvati plan štednje koji su joj povjerioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Suočen sa mogućnošću da ECB i MMF uskrate garancije grčkim bankama i tako de fakto izbace Grčku iz eurozone, premijer je prekjuče u posljednji čas predložio novi plan štednje, koji je u nekim aspektima čak oštriji od onog odbijenog na referendumu.

Međutim, grupa zemalja predvođena Njemačkom je izrazila sumnju u adekvatnost Ciprasovog plana, a njemački ministar finansija Volgang Šojble je doveo u pitanje i Ciprasov kredibilitet.

Sa druge strane, Francuska i Italija se snažno zalažu da se Grcima pruži sansa da ostanu u eurozoni i smatraju da njegov predlog pruža dobru osnovu za pregovore o novom paketu finansijske pomoći.

Od ishoda sastanaka zavisi da li će Grčka biti odsječena od Evropske centralne banke, ili će joj biti omogućeno da, uz oštre mjere štednje ostane u eurozoni.

Grčka bi bez garancija ECB morala da uvede paralelnu valutu, što bi prema većini analitičara makar na kratak rok dovelo do još veće nestabilnosti i haosa u ionako uzdrmanom grčkom privrednom sistemu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *