Kineski putari zakupili zemlju u Bjelopavlićima

Dodajte komentar
Radnici kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) koja će graditi prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, nedavno su uzeli pod zakup nekoliko imanja u Bjelopavlićkoj ravnici na kojima su zasadili različite poljoprivredne kulture, saznaju Vikend novine iz više izvora.

Tako će se radnici iz Kine, kojih je za sada stiglo nešto više od 100, hraniti i povrćem sa danilovgradskih njiva.

Povrće za radnike
Predstavnici CRBC-ja su, prema saznanjima VN, sklopili dogovor sa mještanima Bjelopavlića i uzeli pod zakup nekoliko imanja, ukupne površine više od jednog hektra. Na imanjima su zasađene poljoprivredne kulture od kojih najviše dominiraju paradajz i krastavac. Kako bi maksimalno iskoristili potencijale našeg zemljišta, Kinezi su uposlili i dio mještana koji će obrađivati zemljište i brinuti o povrću.

Međutim, informacija da su predstavnici kompanije CRBC uzeli pod zakup imanja u Bjelopavlićima nije iznenađujuća s obzirom da su kineski radici poznati po tome da u blizini svojih kampova, kada su u pitanju višegodišnji projekti, obrađuju zemljište i sade poljoprivredne kulture koje kasnije koriste za ishranu.

Kupovaće i našu hranu
Kineski radnici će, pored povrća koje će sami proizvoditi, većinu hrane kupovati u crnogorskim marketima. U toku su pregovori Kineza sa nekoliko trgovinskih lanaca o snabdijevanju hranom i vodom, a potpisivanje ugovora sa nekim od marketa očekuje se dolaskom većeg broja radnika.

Da će kineska kompanija za njihove radnike kupovati hranu u našim trgovinskim lancima potvrdio je ranije i predsjednik CRBC-ja Lu Šan.

“Koliko smo do sada upoznati, kontrola kvaliteta i sigurnost prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori su na visokom nivou i već su dostigli evropske standarde. Zbog toga nijesmo razmatrali mogućnost da uvozimo hranu osim onih proizvoda koji su dio kineske tradicionalne kuhinje i kojih nema kod vas. Mogu vam reći da to nije ni ekonomski isplativo, a ni neophodno da uvozimo vodu, piće ili hranu iz Kine”, rekao je Šan.

Izvor: Dnevne novine

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *