6 najvažnijih stvari koje je jedan preduzetnik naučio u zatvoru i tvrdi da nikad nije bio produktivniji

Dodajte komentar

Poduzetnik Andrew Medal je čovjek koji je dvije godine proveo u zatvoru i pritom naučio ponešto o produktivnosti. To je odlučio, u obliku šest jednostavnih savjeta, podijeliti s drugima, a njegov vodič s dosta praktičnim savjetima objavio je Time.

1. Rano ustanite

U zatvoru hrana svakog jutra stiže između 4:45 i 5 sati, pa ako to propustite, sljedeći obrok bit će vam tek u podne. Mislim da je nepotrebno napominjati da sam jednom, i nikad više, propustio taj jutarnji obrok. Brzo sam usvojio i prihvatio tu jutarnju rutinu te nisam, kao ostali zatvorenici, odmah nakon doručka otišao nazad u krevet, već sam jutro iskoristio za čitanje i pisanje. Tu tehniku koristim i danas, iako ne ustajem baš toliko rano.

Moj savjet je da se nečemu što vam je veoma važno posvetite rano ujutro. Na primjer, to može biti doručak s vašom majkom, trčanje s suosnivačem vaše kompanije, pozivi investitorima i tako dalje. Ako vam je nešto dovoljno bitno, probudićete se i uraditi to ranije te će vam to preći u naviku (a istraživanja pokazuju da je za stvaranje navike potreban 21 dan).

2. Svaki dan pišite

U zatvoru postoje samo četiri telefona za svako krilo u kojem je otprilike 80 zatvorenika, stoga će vam biti jasno kad kažem da nikad nisam toliko uživao u pisanju kao danas, nakon svog zatvorskog iskustva. Stvar je u tome da ako želite da komunicirate s nekim izvana, jednostavno morate pisati, kako bi prenijeli svoje misli nekome.

Pisao sam svaki dan te dvije godine. Rukom sam pisao članke za Entrepreneur. Napisao sam svoju prvu knjigu. Pisao sam pisma prijateljima. Vodio sam dnevnik. Pisao sam, pisao i pisao.

Trebali biste jedan dio dana posvetiti pisanju (za mene je to bilo između pola šest i osam sati ujutro). Za početak, čitajte i skraćujte ono što pišete, ili jednostavno pišite kako se toga dana osjećate. Takođe, napravite šemu na papiru kako bi bolje organizovali svoje misli. Bilješke pišite rukom na papir kako biste ih izbacili iz glave. I jednostavno – pišite!

3.Radite na komunikaciji s drugim ljudima

Najnaprednija tehnologija kojoj zatvorenici imaju pristup je velik broj olovaka broj 2 (svakako, uz pisaću mašinu koja se nalazi u biblioteci te vrlo dobro dođe kada pišete knjigu). Zapisivanje misli tokom vremena koje sam proveo u zatvoru ustvari me učinilo boljim komunikatorom.

Naučio sam veoma marljivo da razmišljam te svoje misli koristim kako bih što efikasnije komunicirao s drugima jer, kako sam već rekao, u zatvoru ima samo 4 telefona na 80 zatvorenika. Pisanje vam može pomoći da što bolje organizujete svoje misli i zaista može unaprijediti vaše komunikacione sposobnosti.

Počnite s komuniciranjem s vlastitim timom preko e-maila, zatim šaljite poruke partnerima kako biste raspravili bitne stvari, pa onda šaljite poruke supruzi kako bi vam pomogla oko donošenja nekih važnih odluka.

4. Svaki dan čitajte

U dvije godine provedene u zatvoru pročitao sam 197 knjiga. Kao što vjerovatno znate, u zatvoru zaista ima puno vremena za čitanje. Ali ipak, to je odluka koju valja donijeti, s obzirom da postoji još milion načina da potrošite vrijeme. Ali ovaj je daleko najučinkovitiji i donosi hrpu novih znanja.

Čitanje je veoma važno kako bi se izgradio uspješan startup. Možemo prikupiti nova znanja, perspektive i učiti od drugih. Kako biste usvojili tu naviku, napravite raspored. Zatim, istaknite važne dijelove u knjizi, a kad ste pri kraju s čitanjem tih odlomaka, vratite se i zapišite bilješke o njima. Takođe, napravite popis knjiga koje ste pročitali.

5. Štedite kao zatvorenik

Boravak u zatvoru je skup. Porcije hrane koju dobijate ostaviće vas gladnima, a posjeta tamošnjoj kantini može vas svake nedjelje koštati pravo malo bogatstvo. Ušteđevina vam vjerovatno neće trajati dugo, a nemate baš nikakve mogućnosti da van zatvora zaradite nekakav novac.

No, na svu sreću, od srednje škole posve sam nabavljao sam novac za startupe. A upravo u zatvoru sam naučio kako što bolje iskoristiti svaki dolar. Često sam kupovao jeftinu kafu u zatvorskoj kantini u velikim količinama, a s obzirom da je brzo nestajala iz trgovine, tada bih je prodavao svojim kolegama zatvorenicima. Takođe, prodavao sam i svoje obroke i mijenjao ih za knjige.

Danas gradim biznis tako što povećavam vlastite resurse, koristim svaki mogući minut za rad i radim s brojnim partnerima umjesto da se koristim outsourcingom. A sve to možete napraviti ako prvo naučite kako da smanjite vlastite troškove. Stoga je važno da tražite popuste gdje god je to moguće i da testirate svaku ideju prije nego je realizujete.

6. Pobijedite sistem unutar samog sistema

Mi preduzetnici na svijet gledamo drugačije, a oni uspješni – svijet znaju prekrojiti tako da bude sličniji onome što su zamislili.

A upravo sam u zatvoru shvatio kako prekrojiti baš svako pravilo. Otkrio sam da ako se na primjer požališ na probleme s nadbubrežnom žlijezdom, dobiješ bolju hranu. Takođe, dobio sam potvrdu od doktora u kojoj stoji kako nisam sposoban za rad, što mi je omogućilo da svaki dan samo čitam i pišem. Otkrio sam i da mi rad u kuhinji omogućuje da jedem kvalitetniju hranu, a posjete sudskoj biblioteci da se koristim pisaćom mašinom, uz pomoć koje sam onda lakše zapisivao svoje bilješke.

Kao preduzetnici, moramo biti sposobni da se oslobodimo okova i pravila koje nam nameće društvo. Ako pokušavamo da promijenimo svijet, moramo biti sposobni da živimo na način na koji smo zamislili bez da se osjećamo loše što ne radimo puno radno vrijeme (od devet do pet). Stoga krojite vlastita pravila, učite od onih koji su uspješni, sami dizajnirajte vlastiti život i što je više moguće kršite ustaljene norme.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *