Biće posla za 200 srednjoškolaca – plata 200 eura

Dodajte komentar

Najmanje dvije stotine mladih bez posla sa završenim srednjim obrazovanjem uskoro bi mogli da se zaposle u privatnom sektoru, za šta će im biti obezbijeđena mjesečna zarada u iznosu od oko 200 eura, pišu Dnevne novine.

Nakon programa stručnog osposobljavanja koji je najmijenjen visokoškolcima, Vlada će u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) sličan program pokrenuti i za srednjoškolce. Tačan datum početka programa još nije poznat, ali se zna da će trajati do šest mjeseci, te da će moći da se prijave nezaposleni trećeg i četvrtog nivoa obrazovanja koji su na evidenciji ZZZCG duže od šest mjeseci. Srednjoškolci će sa poslodavcima potpisivati ugovore na najmanje tri mjeseca, dok će zarađivati nepunih 200 eura.

Upravo je stvaranje uslova za zapošljavanje mladih srednjoškolaca kod poslodavaca iz sjevernih manje razvijenih opština Crne Gore, uključujući Nikšić, Danilovgrad i Prijestonicu Cetinje cilj programa “Stimulisanje zapošljavanja lica sa stečenim srednjim obrazovanjem”, za koji je Zavod već raspisao konkurs.

U Zavodu je, kako je saopštila načelnica Odsjeka za rad s nezaposlenim licima, Dragica Rustemagić, u toku obrada prijava poslodavaca radi izbora izvođača programa osposobljavanja za rad, kao i priprema nezaposlenih lica za uključivanje u program.

“Izabrani poslodavci izvršiće izbor nezaposlenih lica koja će osposobiti za rad, nakon čega će ih i zaposliti, u najkraćem trajanju od tri mjeseca”, navela je Rustemagić.

Inače, Zavod za zapošljavanje, kazala je ona, učestvuje u finansiranju programa osposobljavanja za rad kod poslodavca sa prosječno 1.000 eura po učesniku ovog programa.

CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *