Zakon o ličnom stečaju: Hiljade građana dobile bi stečajnog upravnika

Dodajte komentar

Hiljade građana Crne Gore dobile bi stečajnog upravnika, koji bi nadgledao njihove finansije i pomagao im da na najbolji način izađu iz prezaduženosti, ukoliko Predlog zakona o ličnom stečaju potrošača, koji je prekjuče dobio podršku skupštinskog Odbora za ekonomiju, bude usvojen u parlamentu.

Predlagač zakona, poslanik Liberalne partije Andrija Popović juče je zahvalio Odboru na podršci i ocijenio da je ovo skupštinsko tijelo uvažilo realnu potrebu koj a građanima Crne Gore omogućuje da na najbezbolniji način riješe svoja potraživanja prema trećim licima ili eventualna nagomilana dugovanja.

U Crnoj Gori u kreditima je preko dvije milijarde eura, mnogi građani imaju nagomilane račune za struju, komunalije…

Dobar signal

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač kazao je za Pobjedu da je ovo dobar signal da se provjeri da li ima uslova da se donese ovakav zakon i u Crnoj Gori. Zakon o ličnom stečaju ili bankrotu imaju mnoge razvijene ekonomije, a i naši susjedi u Sloveniji i Hrvatskoj. Kalač kaže da u Crnoj Gori ima veliki broj građana koji bi otišli u stečaj ukoliko bi zakon sada bio usvojen.

Veliki je broj građana čija je imovina ugrožena. Zakon bi trebalo da pruži mogućnost da prezaduženi građani izađu iz dugova, da im lična egzistencija nije ugrožena, a da se naplate povjerioci. Građanin bi, jednostavno rečeno, dobio nadzornika finansija, što je analogno stečajnom upravniku kod privrednih subjekata. On građaninu definiše kako da izađe iz prezaduženosti, kojom imovinom da izmiri obaveze, a da ne bude ugrožena njegova lična egzistencija. Građanin u stečaju sve dok ne izmiri obaveze ne može potrošiti ni cent svog novca ukoliko mu stečajni upravnik ne dozvoli kaže Kalač i podsjeća da je on sličnu inicijativu pokretao 2012, ali je tada iz monetarnih institucija ocijenjeno da nijesu bili stvoreni uslovi za njegovo donošenje, odnosno primjenu.Lični bankrot bi morala da nadgleda neka institucija odjeljenje u okviru Privrednog suda.Nije dovoljno donijeti zakon nego i stvoriti uslove za njegovo sprovođenje. Jedan stečajni upravnik bi nadgledao finansije velikog broja građana – upozorava Kalač.

Ozbiljna analiza

Direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević Pobjedi je juče kazala da je donošenje takvog zakona u principu dobra ideja, ukoliko bi to stvarno pomoglo građanima da izađu iz prezaduženosti i da krenu naprijed.

Trebala bi ozbiljnija ekonomska analiza da bi se odgovorilo na pitanje da li je Crnoj Gori neophodan taj zakon. Osnovna ideja je dobra, ako građanin zapadne u situaciju da ne može da podmiri dugove i da mu se kroz stečaj nađe model da ponovo krene kaže ona, ali i upozorava da treba tačno vidjeti šta zakon predlaže.Tačno je da druge države imaju slične zakone, ali prepisivanje evropskih zakona, po sistemu imaju oni pa da imamo i mi, nije dobro.

Imaju oni mnogo toga što mi nemamo. Imamo neke stvari isto kao i oni, ali kod nas nije kao kod njih. To generalno važi-nevezano za ovaj predlog zakona. Lično mislim da mi imamo dobre zakone, ali se ne sprovode – kaže Nikčević.

Priča o ličnom bankrotu nije nova. Dok je sadašnji predlog Liberalne partije bio u formi inicijative Pobjedi su iz Ministarstva finansija kazali da sve treba dobro razmotriti, uz izučavanje uporednih iskustava i nastojanje da se sagledaju sve posljedice eventualnog uvođenja takvog regulatornog rješenja.

Treba voditi računa prvenstveno o ekonomskim i socijalnim reperkusijama koje bi proizvele ovakve novine, kao i o rizicima pojave „moralnog hazarda”, odnosno problema zloupotreba takvog zakonskog rješenja –  kazali su iz Ministarstva tokom prošle godine. Oni su upozorili da bi trebalo voditi računa i o nekim drugim stvarima mentalitetu, nasljeđu…

Prilikom eventualnog usvajanja takvog rješenja trebalo bi imati u vidu i nasljeđe i mentalitet naših građana, odnosno razmotriti složenost implementacije ovakvog rješenja u crnogorskim uslovima, s obzirom da to podrazumijeva da neko drugi upravlja i raspolaže primanjima pojedinaca koji proglase bankrot – upozoravali su tada iz Ministarstva.

Strogo kontrolisane finansije

Lični bankrot u zemljama koje imaju ovaj zakon omogućava prezaduženim građanima da u dogovoru sa povjeriocima reprogramiraju svoje dugove. Drugim riječima, omogućilo bi se uvođenje stečajnog postupka i nad imovinom osobe. Prezaduženoj osobi omogućava se da zadrži dio imovine, dok se nadležnom sudu daje predlog za prodaju drugog dijela. Istovremeno, dužniku se nalaže da otplati dio duga iz budućih prihoda.Prilikom proglašenja ličnog stečaja ili bankrota postoji mogućnost da vam uzmu sve što posjedujete, s tim da se građaninu ostavi koliko je potrebno da preživi. Druga varijanta je i da dužnik ostane bez mogućnosti da se dalje zadužuje. Stečajni postupak i nad građaninom vodi Privredni sud.

U Sloveniji bankroti u porastu

Broj ličnih bankrota u Sloveniji je, prema pisanju tamošnjih medija, u porastu.

-U prvih šest mjeseci prošle godine bilo ih je 2.250. Vrhovni sud Slovenije procijenio je da bi, slijedom takvog trenda, lični stečaj mogao biti sproveden protiv gotovo 4.000 osoba – pišu mediji.

Institut osobnog bankrota zakonski je uveden krajem 2008. godine, a u prvoj godini primjene zatražilo ga je 98 osoba.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *