Mjesečni bilten Montenegroberze: U junu promet skoro tri miliona eura

Dodajte komentar

Tokom 22 dana trgovanja u junu na Montenegroberzi je zaključeno je 409 transakcija. Prosječan dnevni broj poslova iznosio je 19 dok je od ukupnog broja transakcija 54 odsto zaključeno na slobodnom tržištu.

“U poređenju sa junom prošle godine, promet je manji 12 odsto. Prosječan dnevni promet u junu iznosio je 132,7 hiljada eura, a veći dio prometa, odnosno 89 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu”, navodi se u najnovijem Biltenu Montenegroberze.

“Trgovinom akcijama 34 kompanije, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je 536,13 hiljada eura prometa ili 18 odsto ukupnog i zaključeno 320 transakcija”, dodaje se u Biltenu.

Prosječan dnevni promet akcijama kompanija iznosio je 24,37 hiljada eura, a prosječan dnevni broj poslova 15.

Trgovinom akcijama fondova sklopljeno je 79 poslova, što predstavlja 19 odsto ukupnog broja poslova i ostvaren promet od 171,3 hiljade eura.

“Prosječan dnevni broj poslova sa akcijama fondova iznosio je četiri, dok je prosječan dnevni promet iznosio 7,8 hiljada eura”, navodi se u Biltenu.

Oko 76 odsto ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Jugopetrola, Crnogorskog Telekoma, Solane “Bajo Sekulić” u stečaju i Elektroprivrede.

Najveći rast cijene u junu, 230 odsto, zabilježile su akcije kompanije Obnova Premis Herceg Novi. Akcije emitenta Napredak Kotor zabilježile su u junu pad vrijednosti 32 odsto.

Index MNSE10 je u junu pao 2,36 odsto, dok je MONEX oslabio 3,06 odsto.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija na dan 30. jun iznosila je 3,04 milijarde eura i u odnosu na isti period prošle godine porasla je 5,89 odsto.

Kompletan bilten možete pogledati i preuzeti ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *