Grčka – najteži trenutak u istoriji Evropske unije

Dodajte komentar

Lideri Evropske unije do četvrtka očekuju novi predlog Grčke o reformama i budžetskim uštedama, a u nedjelju će sve članice EU donijeti konačnu odluku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Grčka ima rok do četvrtka da podnese novu listu predloga u cilju rješavanja grčke krize.

Ona je na konferenciji za novinare posle samita eurozone u Briselu navela da uslovi koji su Grčkoj nuđeni prije dvije nedelje više ne važe i da je potreban dodatni napor Grčke.

Merkelova je navela da su u Briselu vođeni veoma ozbiljni razgovori i da je situacija u Grčkoj sada još gora.

Ona je najavila da će u nedelju biti održan novi sastanak svih članica Evropske unije i da je to rok do kojeg bi trebalo da se postigne odgovarajući dogovor.

Osim nje i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je izjavio da je konačni rok za nalaženje rješenja za grčku krizu kraj ove nedjelje.

Tusk je objasnio da je samit cijele EU sazvan takođe u nedelju zato što bi posljedice u slučaju “crnog scenarija” bile takođe veoma velike za cijelu Uniju, “jer bi nemogućnost dogovora imala za posljedicu bankrota Grčke i nelikvidnosti grčkog bankarskog sistema, uz, bez sumnje, najmučnije posljedice za grčki narod”.

“Nemam ni najmanje sumnje da bi to sve to cijelu Evropu pogodilo i u geopolitičkom pogledu, a ako se neko zavarava da to ne bi bio slučaj, taj je naivan”, naglasio je on i rekao da je ostalo samo pet dana do konačnog dogovora.

Između ostalog, Tusk je rekao da ne bi bilo pošteno da o sudbini Grčke i eurozone ne odlučuju i Rumunija i Bugarska koje, iako nisu u eurozoni, osjećaju posljedice grčke krize.

On je dodao da su vođi eurozone odlučili da “preduzmu sve raspoložive mjere da se očuva finansijska stabilnost eurozone kao cjeline”.

“Bojim se da je ovo najteži trenutak u istoriji Evropske unije”, naveo je Tusk.

On je rekao i da je Cipras pisano zatražio od lidera eurozone novi paket pomoći, ali da se ona ne može uputiti bez programa reformi i štednje.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da večeras nije pronađeno rješenje i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mjera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost.

Junker je dodao da je pregovaračka pozicija Grčke pogoršana i da postoji detaljan scenario izlaska Grčke iz eurozone.

Na pitanje novinara da li su vođe eurozone izrazile spremnost da se olakša, dijelom odloži ili otpiše grčki dug, Junker je odgovorio da je već ranije bilo ponuđeno da se to razmotri u oktobru.

Junker je rekao da je lično za ostanak Grčke u eurozone, ali da se mogućnost izlaska ne može isključiti ako dogovor izostane.

Podsjjećamo, na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubjedljivo glasali za opciju “ne” (oxi), sa čak 61 odsto glasova.

Ubjedljiva većina je na referendumu odbacila dodatne restriktivne mjere štednje, u zjamenu za finansijsku pomoć za spasavanja privrede, uprkos svim prognozama i procjenama

Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zamijeni euro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz eurozone, popularno nazvanog greksit.

Međutim, prema riječima grčkog premijera, “ne” na referendumu ne znači odbacivanje eura i izlazak iz EU, već nastavak pregovora ali pod drugačijim uslovima.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *