Hrvatska: Hanfa i HNB dali dozvolu za peuzimanje Hypo-a

Dodajte komentar

Pala je još jedna formalna regulatorna prepreka da nacionalizovana Hypo grupa pređe u ruke američkog Advent Internationala i EBRD-a.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) na prošlotjednoj sjednici dala je dozvolu društvu AI Lake iz Luxembourga za neizravno sticanje kvalifikovanog udjela u Hypo Alpe Adria Investu te Leasingu. Time je i Hanfa dala zeleno svijetlo novom ulagaču u posrnulu austrijsku grupu za posredni ulazak na hrvatsko tržište fondovske industrije i leasinga, dvije nedjelje nakon što je to za bankarski dio poslovanja učinio Savjet Hrvatske

Čekaju se regulatori
Iza imena AI Lake sa sjedištem u Luxembourgu stoji zajednička kompanija Adventa i evropske razvojne banke koja od Austrije formalno kupuje bankarsku grupaciju, konkretno njeno poslovanje u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Premda je ugovor o kupovini potpisan u decembru prošle godine, a predviđeno zaključenje trasankcije bilo planirano sredinom godine, finalizacija se još čeka. HETA, u koju je izdvojena loša imovina Hypoa, prošle nedjelje objavila je da je sa Adventom i EBRD-om predzaključila prodaju dionica na posljednji dan juna.

Konačna prodaja grupe, čija će cijena biti između 50 i 200 miliona eura, uslijediće nakon odobrenja austrijskog FMA te Evropske centralne banke što bi se trebalo dogoditi u nekoliko narednih nedjelja. Oba regulatora trebala bi dati zeleno svjetlo za produženje bankarske licencije u Austriji. Hypo grupa prelazi u privatno vlasništvo šest godina nakon što ju je država nacionalizovala kako bi spriječila krah banke. Austrijski porezni obveznici za to su spašavanje potrošili 5,5 milijardi eura, a brojka najvjerovatnije nije konačna. Nedavno je HETA objavila da joj nedostaje još sedam milijardi eura kapitala.

Novi gubici
Manjak milijardi eura kapitala, prema pisanju Bloomberga, nastao je zbog ponovne procjene vrijednosti imovine koji je otkrio potrebu za novim otpisima zajmova i zapljenama nekretnina od oko 3,3 milijarde eura, kao i još tri milijarde eura gubitaka nastalih izdvajanjem i pospremanjem stanja u bankama u Italiji i mreži podružnica na Balkanu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *