Grčka kriza popunila Budvansku rivijeru

Dodajte komentar
Budva

Francuski tur-operatori zatražili su zakup slobodnih kapaciteta do kraj ljeta u hotelima najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori Budvanskoj rivijeri, nakon što njihovi gosti otkazuju rezervisane aranžmane za Grčku, usljed ekonomske krize u toj zemlji.“Vijestima” je u Hotelskoj grupi Budvanska rivijera juče zvanično potvrđeno da su dobili upite od francuskih tur-operatora za bukiranje slobodnih kapaciteta do kraja sezone.

“Benefite” od sve većeg otkazivanja aražmana za Grčku, zbog galopirajuće krize i naglog skoka cijena na tom tržištu, prema tim najavama imaće hoteli koji već bilježe odličnu popunjenost, čak i za tri odsto veću u odnosu na lani. Da li kriza u Grčkoj može uticati na popunjenost privatnog smještaja, još nije poznato, jer se čeka kako će odgovoriti tržište regiona.

Turistički poslenici još ne žele da govore o “raspletu” grčke krize i njenom uticaju na ovogodišnju sezonu u Crnoj Gori, ali prve reakcije inostranih tur-operatora, govore u prilog da se zapadni gosti okreću ka drugim dijelovima Mediterana.

Centralna banka saopštila je prije par dana da Crna Gora spada u grupu zemalja koja neće značajnije osjetiti posljedice grčke krize, što pokazuju domaće i međunarodne analize. Kako iz Centralne banke navode, “pozitivni efekti su mogući, jer će vjerovatno jedan broj turista zbog nestabilnosti odustati od putovanja u Grčku, čime se otvara mogućnost za privlačenje više turista u Crnu Goru”.

U Hrvatskoj nijesu mnogo optimisti da će im grčka kriza donijeti veći broj gostiju, jer kako navode taj talas će prvo zapljusnuti Tursku i Španiju, pa tek poslije njih.

Ipak, kako navodi “Slobodna Dalmacija”, u samo 24 sata od kada se Grčkom zakotrljala krizna situacija, grčki turizam već dobiva najave stomiranja dolazaka. Gosti još pamte 2013. kada su u Grčkoj zbog štrajkova i problema usred sezone ostali bez goriva, najavljenih avioletova, a ni brodovi nisu vozili.

Grci su od ove sezone mnogo očekivali, planirali su da ugoste rekordan broj gostiju od čak 25 miliona i zarade više od 13 milijardi eura, koliko su prihodovali lani, te otvore na desetine hiljada novih radnih mjesta. Međutim, kriza je takve planove dovela u pitanje.

Hrvatski mediji navode da će se zbog krizne situcija sigurno dio gostiju koji je namjeravao ljetovati u Grčkoj okrenuti drugim obalama na Mediteranu, ali i da bi “samo u slučaju nekih stvarno velikih nereda, turistička sezona u Grčkoj mogla biti dovedena u pitanje”.

Mediji iz Srbije pišu da su cijene u Grčkoj i do 50 odsto veće

Ni srpski mediji nijesu blagonakloni prema Grčkoj, pa tako, destinaciju u kojoj ljetuje gro državljana ove susjedne zemlje, sada predstavljaju kao skupu i nepripremljenu za sezonu. “Grčka kriza vidljiva je ove sezone naročito u turističkim mjestima, pa i onima kao što je poznato ljetovalište Asprovalta u solunskoj regiji, gdje su turiste dočekali neuređeni parkovi i plaže, zapušteni objekti, ali i više cijene”,

pišu srpski mediji, navodeći da su u ovoj omiljenoj turističkoj regiji, gdje boravi veliki broj srpskih turista, cijene veće i do 50 odsto nego lani. Tako, kako navode, u Asprovlati kafa košta 2,5 eura, koliko i sladoled iz zamrzivača, popularani “giros” je 2,60, sokovi od tri do četiri eura, lubenice 0,40 eura, breskve jedan euro.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *