MasterCard testira plaćanje računa sefijem

Dodajte komentar
Kartičarska kuća MasterCard objavila je da testira novu mobilnu aplikaciju koja bi koristila tehnologiju prepoznavanja lica za autentikaciju korisnika.

MasterCard testira plaćanje računa sefijem. Takva bi se tehnologija, prema njihovoj zamisli, koristila na način da korisnik prilikom autorizacije plaćanja (recimo prilikom kupovine na Internetu) umjesto PIN broja ili lozinke treba svojim mobilnim uređajem samo – snimiti selfie.

Naravno, ova metoda provjere identiteta nije savršena i može je se lako prevariti. Na primjer, još je Google primijenio ovu metodu otključavanja na svojem Android OS-u, pa su korisnici ubrzo shvatili da se telefon može otključati i tako da se, umjesto lica korisnika, kameri pokaže njegova fotografija.

MasterCard će, kažu, tražiti od korisnika da prilikom snimanja selfija za prepoznavanje u kameru i namignu, što bi trebalo pružiti dodatnu zaštitu. Ipak, stručnjaci se slažu da bi ova “moderna i cool” metoda identifikacije trebala biti osigurana još jednim dodatnim sigurnosnim faktorom, poput PIN-a ili lozinke. Njihovu aplikaciju trenutno testira 500-tinjak korisnika u SAD-u.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *