Grci rekli ne! Euro odmah potonuo

Dodajte komentar

U Grčkoj je završen referendum na kojem su se građani izjašnjavali o prijedlogu međunarodnih povjerilaca. Na osnovu prebrojanih 60 odsto glasova vodi opcija protiv prijedloga EU i MMF-a, pokazuju rezultati na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova. Za “NE” je glasalo oko 61 odsto birača dok je “DA” podržalo njih 39 odsto. Počelo je slavlje na ulicama Atine.

Pristalice glasa NE na grčkom referendumu počele su večeras da se okupljaju u centru Atine da slave pobjedu, pošto ankete i preliminarni zvanični rezultati ukazuju da je NE pobijedilo na današnjem izjašnjavanju građana.

Mnogo Grka mašući grčkim zastavama i plakatima sa riječi NE okupilo se na glavnom Sintagma trgu ispred Parlamenta, uzvikujući slogane protv štednje, prenosi novinar agencije Frans pres.

Pobjeda NE znači da su Grci odbacili prijedloge povjerilaca zemlje za uvođenje mjera štednje da bi dobili prijeko potrebnu pomoć.

21.30

Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao telefonom sa predsjednikom Francuske Fransoa Olandom, javio je Rojters.

Agencije prenose da će Oland sjutra u Parizu razgovarati sa njemačkom kancelakom Angelom Merkel o rezultatima grčkog referenduma.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da je današnje “NE” veliko “DA” za demokratsku Evropu.

20.30

Do 20.15 sati po srednjeevropskom vremenu ukupno je obrađeno 38 odsto biračkih glasova u Grčkoj. Od prebrojanih tri miliona glasova, 61 odsto glasalo je NE, 39 odsto glasalo je ZA. Mada je ovo prebrojano tek nešto više od trećine glasova, slavlje na ulicama Atine već je počelo. Premijer Aleksis Cipras obratiće se naciji, a potom će razgovarati sa predstavnicima grčke centralne banke.

20.15

Sjutra sastanak zvaničnika Eurogrupe o Grčkoj

Zvaničnici ministarstava finansija zemalja Eurogrupe sastaće se sjutra, dan poslije ordžanog referenduma u Grčkoj o mjerama koje joj kreditori predlažu da bi joj dali pomoć, rekao je večeras jedan evropski izvor.

Održavanje ovog sastanka, takozvane Euro radne grupe (Euroworking group), tijela koje priprema sastanke 19 ministara finansija eurozone, potvrđena je u trenutku kad prve nezvanične ankete pokazuju da je na referendumu pobijedila opcija NE, koja odbacuje prijedloge kreditora.

Varufakis sa bankarima razmatra šta tražiti od ECB

Ministar finansija grčke Janis Varufakis sastao se večeras sa grčkim bankarima kako bi razmotrili kakav zahtjev Atina da uputi Evropskoj centralnoj banci, izjavio je jedan portparol Varufakisovog ministarstva.

Grčka neće štampati novu valutu

Vlada Grčke ne razmatra štampanje nove valute, rekao je koordinator pregovora Atine sa kreditorima Euklid Cakalotos po zatvaranju birališta u Grčkoj.

19.55

Obrađena je jedna četvrtina glasova, a prednost opcije ‘NE’ se ne smanjuje.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos u nedjelju je, reagujući na ankete nakon zatvaranja birališta koje prednost daju glasu “NE”, na svom Twitteru napisao da je “grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama”.

“Grčki narod je dokazao da nije podlegao ucjenama, teroru, prijetnji – demokratija je pobijedila”, napisao je ministar u poruci na društvenoj mreži.

Kamenos je čelnik manje stranke Nezavisni Grci (Anel) koja sudjeluje u vladinoj koaliciji ljevičarske Sirize Aleksisa Ciprasa.

19.50

Obrađeno je 19 odsto glasova i sada je sve izvjesnije da je pobijedila opcija “NE”. Čak 60,45 odsto građana stalo je uz premijera Aleksisa Ciprasa, a 39,55 je za prihvatanje uslova evropskih kreditora.

19.30

Obrađeno je oko 10 odsto glasova i rezultati govore da je čak 60 podsto Grka glasalo za opciju ‘NE’!

Vlada Grčke je saopštila da želi da nastavi pregovore sa povjeriocima kako bi se što prije postigao dogovor, kazao je portparol Vlade Gabrijel Sakelaridis.

Ministar finansija Janus Varufakis kasnije će održati sastanak s bankarima.

18.20

U 18 sati su zatvorena biračka mjesta u Grčkoj na kojima se približno 10 miliona građana moglo izjasniti o tome da li prihvataju dodatne restriktivne mjere štednje, u zamjenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanje privrede. Posljednja istraživanja javnog mnjenja sprovedene tokom referenduma i dvije izlazne anketa nakon zatvaranja birališta sugerišu da je većina Grka izašlih na birališta zaokružila opciju “ne”, prenose tri vodeće svjetske agencije.

AFP navodi da je dvije izlazne ankete ukazuju da je “ne” u prednosti, dok Rojters prenosi tri izlazne ankete koje su sprovele GPO, Metron Analizis i MRB ukazuju da su protivnici prijedloga grčkih povjerilaca vode za tri procentna poena.

AP prenosi rezultate tri ankete sprovodene tokom glasanja koje ukazuju na pobjedu opcije “ne”.

U 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 18 po našem, zatvorena su glasačka mjesta širom Grčke. Prvi rezultati se očekuju oko 20 sati po našem vremenu.

Dvanaestočasovno glasanje je proteklo uredno, bez ikakvih problema na glasačkim mjestima, javila je atinska RTV SKAI.

Po procjenama neposredno pred kraj glasanja, odziv birača je bio oko 65 odsto, kao i na prijevremenim poslaničkim izborima, održanim januara ove godine.

Ispred glasačkih mjesta u Atini i drugih gradova građani su stajali u redovima tokom cijelog dana.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Voutsis objavio je da je na referendum izašlo više od 57 odsto glasača, što u prevodu znači da je referendum regularan.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom EU i Međunarodnim monetarnim fondom MMF, inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Na referendumu pitanje je glasilo “Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven prijedlog?

Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga”.

Povjerioci Grčke zahtijevaju reforme u zamjenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedjeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije željela da prihvati ovaj prijedlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao “ultimatumom” i ucjenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o “velikodušnoj ponudi”.

Euro potonuo 1,5 posto

Euro je pao u odnosu na dolar za više od 1,5 posto poslije objavljivanja prvih rezultata referenduma u Grčkoj prema kojem je uvjerjivo pobijedilo “ne”. Euro je na nujoškoj berzi pao za 1,54 posto na 1,09868 dolara. Analitičari predviđaju za sjutra buran dan na berzama.

Grčko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je nakon 50 posto obrađenih glasova, za “ne” glasalo 61,21 posto izašlih birača.

Izvor: CDM, Seebiz

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *