EU kao bivša Jugoslavija

Dodajte komentar

Slovenački ekonomista Jože Mencinger ocijenio je da su Grci, na neki način, pred dilemom “bolje rat nego pakt”.
Ako prihvate “rat”, odmah su u velikim problemima, a ako prihvate “pakt” – nastavlja se mrcvarenje koje ne donosi zaokret.

Mencinger je u intervjuu Politici, uoči današnjeg reforenduma, rekao da kažnjavanjem Grčke Evropa pokorava radikalnu ljevicu i da bi na tom izjašnjavanju o ponudi kreditora emocijama zaokružio “ne”, a da bi kao ekonomista izabrao “da”.

Mencinger je ocijenio da je Evropska unija sada tamo gdje je Jugoslavija bila 1985. godine, kada se, kako je rekao, još mogla spasiti da je postojala volja.

“Kao što su Slovence tada uvjeravali da svi u Jugoslaviji žive na naš račun, sada njemački političari uvjeravaju sve da su Grci ljenjivci koje izdržavaju Njemci”, kaže Mencinger.

On je rekao i da u vrijeme raspada Jugoslavije, kada je bio ministar u vladi Slovenije, nije bio nacionalista i da nije vjerovao u san o samostalnoj Sloveniji.

Poredeći slučaj Grčke s raspadom SFRJ, Mencinger je rekao da bi “odlazak Grčke iz EU bi, ekonomski gledano, irelevantan za Evropu, dok je odlazak Slovenije iz Jugoslavije bio ekonomski značajan”.

“A što se Slovenaca tiče, mi smo u Jugoslaviji bili republika sa dosta prava, dok smo u EU samo provincija. Izgubili smo sve atribute države kao ekonomskog subjekta. No, za sve to krivim samo slovenačku politiku, koja se već deset godina udvara evropskim vlastima”, poručio je Mencinger.

On je rekao i da nikad nije vjerovao u budućnost eura, koji se, kako kaže, pretvorio u najveću prijetnju EU.

“Grčka kriza je prije svega politički problem. Evropske vlasti se plaše širenja ‘lijevog radikalizma’, pa će učiniti sve da Grčku disciplinuju. To im je važno da bi birače u Španiji držali u strahu i da bi spriječili sumnje u njihove institucije i njihovu politiku”, smatra Mencinger.

Mencinger je rekao da smatra da Evropu, posle ove, čekaju nove krize, zbog ogromne likvidnosti u finansijskom sektoru i nelikvidnosti u nefinansijskom sektoru.

Mencinger je ocijenio i da je politika stezanja kaiša glupa, jer je, kao prvo, kriza nastala u privatnom finansijskom sektoru, a za nju su okrivili javni sektor, dok se rješenje traži u smanjenju socijale i na teret siromaha.

“Drugo, problem savremenog svijeta nije ponuda nego tražnja. Nije problem proizvoditi već proizvode i usluge prodati. Raskorak između suviše male tražnje i velike ponude ne može se riješiti štednjom, jer ona dodatno smanjuje tražnju. Treće, preporučuje se povećanje efikasnosti i konkurentnosti, što još povećava ponudu i nezaposlenost. Ako to rade svi, onda to vodi u ekonomski kanibalizam”, zaključio je Mencinger.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *