Slika grčkog penzionera koja je obišla svijet

Dodajte komentar

Penzioner sa slike koja je obišla svijet, a na kojoj se vidi on kako plače ispred banke u Atini, navodi da nije mogao da podnese da vidi svoju državu u rasulu.

Bezuspješno je stajao u redu ispred tri banke u Solunu u nadi da će podići penziju za svoju suprugu. Pošto mu je u četvrtoj rečeno da to ne može da učini, rasplakao se.

Fotografija na kojoj on sjedi ispred banke i otvoreno plače iz očaja, dok na zemlji kraj njega leže njegove štedna knjižica i lična karta, zabilježio je fotograf francuske agencije, kao ilustraciju patnji običnih građana Grčke zbog krize u zemlji.

“Nisam mogao da podnesem da vidim svoju državu u ovakvom rasulu”, rekao je penzioner Giorgos Čacifotijadis za AFP, objašnjavajući svoje suze.

“Zato sam se osjetio tako slomljeno, više nego zbog svojih ličnih problema”, dodao je on.

Čacifotijadis i njegova supruga, proveli su, poput mnogih Grka sa sjevera te zemlje, više godina u Njjemačkoj, gde je on radio “veoma naporno” u rudniku uglja, a kasnije u livnici, navela je francuska agencija.

Upravo iz Berlina, koga mnogi u Grčkoj krive zbog tvrdog stava u zahtjevu za većim mjerama štednje u zamjenu za paket međunarodne pomoći, Čacifotijadis prima penziju svoje supruge.

“Vidim svoje sugrađane kako mole za nekoliko centi da kupe hljeb. Vidim sve više i više samoubistava. A ja sam osjetljiv čovjek. Ne mogu da podnesem da vidim svoju državu u ovoj situaciji”, rekao je Čacifotijadis.

“Evropa i Grčka su pravile greške. Mi moramo da pronađemo rješenje”, naveo je on.

Ovaj grčki penzioner, međutim, osjeća da sam može da učini malo da promijeni situaciju i čak nije siguran da će izaći da glasa na referendumu o zahtjevima međunarodnih kreditora u nedelju, s obzirom da je glasačko mjesto udaljeno oko 80 kilometara.

“Nemam novca da odem tamo, osim možda ako me djeca odvezu svojim kolima”, rekao je on.

Evropska elita želi promjenu režima u Grčkoj i nije joj dovoljno da Siriza samo poklekne, žele nekog poslušnijeg, piše u autorskom tekstu britanski “Gardijan”.

“Oni žele promjenu režima. Naravno, ne vojnom silom, ovom operacijom upravljaju Berlin i Brisel, a ne Vašington”, piše britanski list.

http://twitter.com/AFP/status/616892381284184064/photo/1

Foto: Twitter

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *