Nacrt Zakona o tržištu kapitala: Prepisano i za CG ne primjenjivo

Dodajte komentar

Rasprava o Nacrtu zakona o tržištu kapitala, koju je objavilo Ministarstvo finansija, završena je 3. jula, a stručnjaci u toj oblasti “Vijestima” su ukazali da su iz inostranih zakona praktično prepisana pojedina predložena rješenja o berzanskoj trgovini i sankcijama, potpuno neprimjenjiva u našim uslovima.

Nacrt je pripremila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), iz koje nisu odgovorili o prepisivanju pojedinih članova.

Predloženim članom 121, na primjer, predviđene su administrativne novčane sankcije u iznosima od 500.000 do pet miliona eura, za fizička lica koja budu trgovala ili pokušala da trguju na osnovu insajderskih (povlašćenih) informacija, preporuče to nekom drugom ili nezakonito objave insajderske informacije ili manipulišu tržištem.

Za pravna lica zbog zloupotreba ove vrste predviđene su administrativne novčane sankcije u iznosima do čak 15 miliona eura ili 15 odsto ukupnog godišnjeg premeta kompanije. Postavlja se logično pitanje koliki je broj fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori koja uopšte mogu biti u stanju da plate kazne u navedenim iznosima, kao i odakle su prepisivana ova zakonska rješenja.

“Ako ćemo da uvozimo rješenja iz evropskih zemalja, radije bih prvo uvezao kompletnu komisiju za hartije od vrijednosti sa nekog ozbiljnog i uređenog evropskog tržišta, a ne da nam naša KHOV samo prepisuje evropske zakone”, ocijenio je za „Vijesti” nezavisni poslanik Mladen Bojanić, upućen u zbivanja na tržištu kapitala.

U predloženom članu 104 nacrta kojim se definišu situacije vezane za manipulisanje tržištem na više mjesta pominju se “cijene jednog ili nekoliko finansijskih instrumenata, povezanog promptnog ugovora za robu proizvoda na aukciji na osnovu jedinica emisije gasa sa efektom staklene bašte”. Takvim instrumentima nikad se nije trgovalo u našim uslovima niti ima izgleda da se uskoro stvore uslovi za trgovinu sličnim ugovorima. Iz KHOV-a nijesmo mogli dobiti objašnjenje o čemu se konkretno radi, odakle su prepisivana ova rješenja, kao i o kakvim se to “emisijama gasa sa efektom staklene bašte” u Crnoj Gori radi.

Predloženi Nacrt zakona o tržištu kapitala ima nešto više od 400 članova i struktuiran je kroz 12 poglavlja. U obrazloženju navode da je nastao kao rezultat višemjesečnih analiza realnog stanja na finansijskom tržištu, sagledavanja postojećih problema u njegovom bržem razvoju i funkcionisanju, kao i iskazanih potreba učesnika za određenim izmjenama.

U skladu sa EU direktivom regulisana je, kako navode, zabrana nepoštenih, manipulativnih i ostalih nedozvoljenih radnji u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti.

“Definisan je pojam insajderske informacije, kao i krug lica i odgovornost lica koja posjeduju insajdersku informaciju”, navodi se u obrazloženju.

Definisano je što se smatra sumnjivim transakcijama, obavještenja, sadržaj, vremenski okvir, sredstva obavještavanja, kao i odgovornost i poslovna tajna o insajderskim informacija

EK prethodni nacrt zakona “izrešetala”

Iz Ministarstva finansija su odgovorili da je novi nacrt pripremila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) budući da je prethodni koji je bio na javnoj raspravi tokom prošle godine pretrpio značajne izmjene u skladu sa zahtjevima Evropske komisije i obavezom usaglašavanja sa relevantnim evropskim direktivama, te da pitanja treba uputiti toj instituciji.

Iz KHOV-a, međutim, nismo dobili odgovor na pitanje iz kojih inostranih zakona su činovnici te institucije prepisivali nekoliko predloženih rješenja.

Izvor: Vijesti

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *