Realis – valuta koja će ubiti dolar

Dodajte komentar

Naučnici Ruskog ekonomskog instituta “Plehanov“ smatraju da će nezavisna nadnacionalna valuta pomoći da se smanji značaj američkog dolara u svjetskoj trgovini. Oni smatraju i da će pozitivno uticati na efikasnost nacionalnih i svjetskih finansijskih sistema.

Na međunarodnoj konferenciji o međubankarskoj saradnji, koja je održana u Moskvi, šef katedre privredne ekonomije Andrej Bistrov predstavio je nadnacionalnu valutu pod uslovnim nazivom realis.

“Mane svjetskog monetarnog sistema koče ekonomski razvoj većine država i zbog njih su države u političkom smislu nejednake. U trenutnim okolnostima, država koja je emitent svjetske valute, poput dolara bez ikakvog razloga ima preferencije, greška u procjeni kupovne moći valuta na berzi dostiže čak 300%“, kaže Bistrov.

Po njegovim riječima, mnoge države su zabrinute dominacijom dolara na međunarodnom monetarnom tržištu.

“Sve države Šangajske organizacije za saradnju i BRIKS-a razmišljaju o eventualnom odustajanju od dolara. Teško je odustati od sistema, koji se činio nezamjenjivim. Ali sa druge strane, to bi omogućilo konkurenciju valuta, korisnu za ekonomiju“, smatra naučnik.

Bistrov kaže da kada je riječ o realisu, ne razmatra se mogućnost gotovinskog plaćanja.

“Na početku realis bi mogao da bude virtuelna valuta. Tako da bi države koje su uvele realis mogle da sačuvaju nacionalni monetarni sistem i istovremeno da uživaju prednosti nadnacionalne valute.“

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *