Opština Berane se zadužuje kod Hypo Banke za 2,2 miliona eura

Dodajte komentar

Glasovima odbornika vladajuće koalicije, beranski lokalni parlament juče je usvojio odluku na osnovu koje se Opština Berane zadužuje kod Hypo Alpe Adria Banke AD Podgorica uzimanjem dugoročnog kredita u iznosu do 2.220.000 eura zbog refinansiranja postojećih dugova po osnovu kreditnih zaduženja i zajmova.

Naglašeno je da je rok otplate kredita sedam godina, da kamatna stopa iznosi 4,8 odsto i da je grejs period 12 mjeseci, saznaje dnevna novina DAN.

Sekretar Sekretarijata za finansije Sveto Aković naglasio je da je Opština Berane kreditno zadužena kod više banaka pod nepovoljnim kamatnim stopama u iznosu od 2.209.999,79 eura i da je u cilju finansijske konsolidacije neophodno izvršiti refinansiranja postojećih kredita.

– Nakon razgovora sa svim zainteresovanim bankama, Opština je kao najpovoljniju ocijenila ponudu Hipo Alpe Adrija banke. Imajući u vidu da su postojeći krediti zaključeni sa znatno većom kamatnom stopom i da je za finansijsku konsolidaciju neophodno izvršiti refinansiranje postojećih kreditnih obaveza, odlučili smo se na ovakav potez – kazao je Aković.

Odbornici vladajuće koalicije „Zdravo Berane” ukazali su u svojim diskusijama da je prethodna lokalna vlast neracionalno trošila sredstva obezbijeđena putem kreditnih zaduženja i da je na taj način Opštinu Berane gurnula u dužničko ropstvo.

– Koalicija DPS-SDP je za vrijeme svoje osmogodišnje vladavine napravila finansijski haos u Opštini Berane. Podizali su kredite, a da niko sem njih ne zna gdje su ta sredstva utrošena. Zato smo mi danas prinuđeni da kroz kreditno refinansiranje vraćamo njihove dugove, naglasila je odbornica Nove Vida Ivanović.

Na to je reagovao odbornik DPS-a i bivši predsjednik opštine Vuka Golubović, ističući da js lokalna uprava pod njegovim rukovodstvom podizala kredite radi investicionih ulaganja. On je kazao da su rezultati tih ulaganja vidljivi i da sadašnja lokalna vlast podizanjem kredita želi da nadomjesti troškove nastale zbog otvaranja novih radnih mjesta.

dnevna novina DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *