Vorholov “Dolar” prodat za 32 miliona dolara

Umjetnik Endi Vorhol uspio je da uspostavi stopu inflacije kakva bi šokirala čak i vladu Venecuele: vrijednost jednog dolara podigao je na 32.8 miliona dolara.

Slika “Novčanica od jednog dolara” iz 1962. godine, koja predstavlja jednu od prekretnih tačaka u Vorholovoj karijeri, prodata je sinoć na Sotbijevoj aukciji za 32.8 miliona dolara.

Ona je prethodila velikoj seriji slika na kojima je reprodukovan svemoćni američki dolar, i jedina je koja je u potpunosti oslikana rukom – umjetnik je u to vrijeme počeo da se bavi štampom, a iz ove prakse kasnije će nastati neki od napoznatijih Vorholovih ciklusa poput onih posvećenih Merilin Monro, Elvisu Prisliju i Džeki Kenedi.

“Volim novac na svom zidu”, govorio bi Vorhol, misleći na to što njegove slike prikazuju novac, ali i dostižu basnoslovnu cijenu.

Da li je umjetnik bio ironičan? Da li je ovom slikom zaista prigrlio američki kapitalizam ili je namjeravao da sistemu uputi žestoku kritiku?

Kao i uvjek, kada je Vorhol u pitanju teško je reći šta je istina. Na kraju krajeva, u riječ je o čovjeku koji je jednom prilikom izjavio: “Pravljenje novca je umjetnost, rad je umjetnost, a dobar biznis je najbolja umjetnost”.

Izvor: B92

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.