Četiri su glavna krivca zbog kojih vam kućni budžet redovno ‘puca po šavovima’

Često sebi odredimo kućni budžet i plan trošenja zarađenog novca koji nam se čini izvodljivim, ali zbog raznih okolnosti na kraju shvatimo da je budžet prenapregnut i da je plan pao u vodu.

Samo planiranje troškova nije garancija da ćete se plana i pridržavati. Važno je biti odgovoran i napraviti plan kojeg ćete slijediti. Otkrivamo vam glavne ‘krivce’ koji najčešće pokvare računicu i dovedu do toga da vam kućni budžet ‘popuca po šavovima’.

Radite nerealnu procjenu

Kada se radi kućni budžet on obično sadrži dvije glavne komponente – planiranje troškova za svakodnevne potrebe i planiranje štednje radi nekih budućih ulaganja. Naravno, ako ste postavili nerealnu raspodjelu sredstava za troškove i sredstava namijenjenih štednji to vjerovatno neće funkcionisati. Važno je pratiti svoju potrošnju redovno, tako da uvijek možete prilagoditi svoj proračun. To se može pratiti redovnim i predvidljivim troškovima, kao što je mjesečna rata kredita, ali nemojte zaboraviti ostaviti prostora i za one varijabilne troškove. Ljudi često zaboravljaju na godišnje troškove, kao što su osiguranje automobila, godišnji odmori, pokloni prijateljima i porodici.

Proračun ne odražava vaše ciljeve

Proračun može biti mjesečni, ali je važno da ima dugoročnu svrhu. Ako nemate finansijske ciljeve, teško možete vidjeti njegovu svrhu, ostati motivisani i uspjeti. Zato je dobra ideja da razmislite o kratkoročnim željama kao što su odmor, nova investicija ili  preuređenje vašeg doma, ali i dugoročnim ciljevima, kao što je štednja novca za odlazak u penziju. To će vam pomoći da izmjerite vaš uspjeh i podstakne vas da povećate svoje ciljeve. U idealnom slučaju, proračun bi trebalo da odražava vaše vrijednosti i ciljeve.

U proračun niste uključili vanredne troškove

Možete napraviti proračun s najboljim procjenama vaših troškova, ali to je vjerovatno postavljanje nerealnih očekivanja za vaše finansije. U stvarnosti, postoje neočekivani troškovi i oni moraju biti dio vašeg mjesečnog odbitka. Na primjer, imate 200 eura za popravku automobila, račun će doći krajem mjeseca i vaš ga proračun neće moći pokriti. Tada ste prisiljeni da koristite kreditne kartice ili zajmove. Povećajte svoj proračun za nepredviđene troškove jer tako imate priliku da završite mjesec s viškom umjesto u minusu.

Ne pridržavate se proračuna

Glavni razlog zašto ljudima ne koristi planiranje njihovog budžeta je taj da ga ne koriste ispravno. Nema koristi da radite proračun svih troškova ako ne planirate da ga se pridržavate ili ga potpuno ignorišete. Ne možete samo upisati brojeve u tabelu i očekivati da će se dogoditi čudo. Proračun zahtijeva rad i svakako ćete ga morati provjeravati često tokom mjeseca, kako biste bili sigurni da idete dobrim putem. Ako uzimate u obzir i prihode i rashode, to će vam pomoći da bolje raspolažete svojim novcem. Napravite realan proračun jer ćete time izbjeći sve ove navedene greške.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

Check Also

Addiko banka donirala 15.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti

U svrhu pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore da djeluje u suzbijanju širenja koronavirusa, Addiko Bank …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *