Skupština akcionara EPCG: Vladi 19,9, a za A2A 14,6 miliona eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda će podijeliti akcionarima 35 miliona eura, a akumulirani gubitak kompanije od 235,5 miliona eura pokriven je smanjenjem osnovnog kapitala kompanije, odlučeno je na jučerašnjoj skupštini akcionara Elektroprivrede.

Akcionari će od ovog novca dobiti po 26,6 centi po akciji. To znači da bi državi sa 57 odsto akcija pripalo 19,9 miliona eura, a italijanskoj A2A sa 41,75 odsto kapitala 14,6 miliona eura. Ostalim akcionarima pripašće ukupno oko pola miliona eura.

“Skupština akcionara jednoglasno je prihvatila predlog Odbora direktora o načinu pokrića akumuliranih gubitaka kompanije u iznosu od oko 235,5 miliona eura. Za te namjene kao i isplatu novčanih sredstava akcionarima smanjen je osnovni kapital kompanije. Time je obezbijeđeno oko 61,5 miliona eura za pokriće dijela akumuliranih gubitaka i oko 35 miliona za isplatu akcionarima”, navedeno je u saopštenju.

Preostali dio gubitaka, na osnovu mišljenja Instituta sertifikovanih računovođa, biće, kako je saopšteno, pokriven iz revalorizacionih rezervi a ostali dio iz emisione premije.

Ove odluke znače da će biti smanjena nominalna vrijednost akcije EPCG, ali i da kompanija više nama starih gubitaka koja mora pokrivati iz ostvarene dobiti zbog čega akcionari od naredne godine mogu očekivati da se ona dijeli kao dividenda.

Prošlogodišnji profit kompanije iznosio je 34,7 miliona eura, i bio je za 9,6 miliona veći nego u 2013. godini.

Iz kompanije je saopšteno da su u prošloj godini smanjili gubitke na mreži, a poboljšali su naplatu za 5,2 odsto.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *