Ako želite da budete kreativniji dosađujte se

Danas više nego ikad prije smo okupirani Interenetom, Facebokom, YouTubeom. Čak i kada nam na sekund bude dosadno, brzo nalazimo nešto što će da nam skrene pažnju. Međutim, ako ste neprekidno angažovani propustićete koristi dosade. Jer iako zvuči nevjerovatno dosada ima svojih prednosti.

Kada vam je dosadno to znači da su mozgu potrebne nove ideje. Istraživači su potvrdili da nakon dosade ljudi postaju kreativniji. Uradili su eksperiment i jednoj grupi učesnika dali zadatak da 15 minuta prepisuje telefonski imenik. Kad su učesnici krenuli da se dosađuju, dat im je test kreativnosti u kom su trebali da pronađu što više načina za upotrebu plastične čaše. Njihovi rezultati su upoređivani sa rezultatima kontrolne grupe, koja se nije predhodno dosađivala. Naučnici su došli do zaključka da su kreativniji bili oni koji su se dosađivali.

Psiholozi smataraju da pisci znaju da im dosada pomaže u kreativnosti, i kao dokaz daju citat komediografa Graham Linehan: “Ja kada pišem isključim Internet, natjeram sebe da mi bude dosadno, jer je dosada suštinski dio pisanja.“

Dr Sandi Mann, autor eksperimenta sa telefonskim imenikom, smatra: “Dosada ne poslu je uvjek bila viđena kao nešto što treba eliminisati, ali sada kada znamo da dosada podstiće kreativnost takav stav bi trebalo promijeniti.“ Takođe tvrdi da šefovi koji zahtijevaju konstantnu zauzetost nenamjerno urušavaju kreativnost svog tima.

Izvor: B92

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.