Pariz za plitak džep

Dodajte komentar

Iako je teško povjerovati, u skupom Gradu svjetlosti ima i besplatnog provoda. Mnoge atrakcije ništa ne koštaju, ali ih niko ne vidi od Diznilenda.

Pariz važi za jedan od najskupljih gradova na svijetu, ali u Gradu svjetlosti najlepše stvari su besplatne.

Pored ljubavi, besplatna je i posjeta nekoj od najvećih atrakcija ovog grada. Ova očaravajuća mjesta mnogi turisti pogrešno zapostavljaju u korist Versaja i Diznilenda.

Panteon je ne samo prelijepa građevina (čija će cijena renoviranja ući u istoriju) već i mjesto u kojem se nalaze grobovi velikih mislilaca poput Voltera i Rusoa. Sa kupole se pruža možda i najlepši pogled na Pariz.

Notr dam je, pored Svetog Petra u Rimu, definitivno najfotografisanija crkva na svijetu. Pored ove crkve iz 12. vijeka i ulaz u ostale sakralne objekte je besplatan, a topla preporuka je odlazak na Monmartr do crkve Sakr ker (Sveto srce) sa čijem platoa se vidi Pariz kao na dlanu. Pored je najstarija crkva u gradu, Crkva Svetog Petra, koja je izgrađena na temeljima hrama posvećenog bogu Marsu.

Centar Pompidu je raj za ljubitelje moderne umjetnosti, avangardni pogled na arhitekturu, pravo mjesto na kojem treba popiti kafu i besplatno podgledati izložbu.

Per Lašez je najpoznatije groblje na svijetu. Tačnije, to je bašta sa umjetničkim djelima. Ovdje treba doći 1. novembra, ali i svakog drugog dana valja vidjeti mauzoleje, oltare, spomenike Balkazu, Prustu, Molijeru, Oskaru Vajldu, Šopenu, Sari Bernar, Isidori Dankan i, naravno, Džimu Morisonu.

Pale Rojal krije mnoge tajne, a naročito restoran “Grand Vfur” u kojem su ručali Napoleon, Balzak, Prust. Ova palata je skriveno blago u kojem se treba odmoriti, prošetati, uživati u bašti među ružama, kao što je činila Simon de Bovoar kao učenica.

Parkovi, koji su neodvojiv dio posete Parizu, potpuno su besplatni. Posjeta Parku Luksemburg je obavezna za turiste sa djecom jer se tu nalazi najstariji ringišpil i lutkarsko pozorište Gunjol. U petom arondismanu nalazi se botanička bašta, kao i najstariji zoo-vrt u Evropi, za koji se plaća ulaz. Iza parka su Velika džamija i Arapski institut gdje se na posljednjem spratu može popiti jeftin čaj od nane.

Buvljaci su pariški izum, a svaki kraj ima svoju. Na buvljim pijacama je šoping izuzetno povoljan, jer prodaju fensi garderobu bez etiketa. Rade subotom i nedjeljom do 13 časova i nisu u centru grada.

Zabava
Tokom ljeta turisti mogu da uživaju u besplatnoj večernjoj zabavi. Recimo, u najvećem pariskom Parku de la Vilet u julu i avgustu puštaju besplatne filmove. Slično je i u drugim parkovima, a potrebno je samo ponijeti ćebe. U Parizu se nedeljom uveče organizuje serija besplatnih koncerata već 90 godina! I program u Notr Damu je besplatan, ali ko voli džez treba da ode do Parka floral.

Hrana
Malo ko zna da Francuska federacija kuvara u cilju promocije svoje zemlje već godinama organizuje brojne besplatne kurseve kuvanja. Najviše ih ima tokom sajmova hrane. Drugi način da se besplatno jede je da se stoji pored šanka. U mnogim barovima poput “Le Bujon Belž” uz pivo daju besplatne školjke ili pomfrit, kao i vikendom u kafeu “Trajbl”. Kafić “Tri brata” četvrtkom služi besplatan kuskus sa kobasicama. Svi barovi daju hranu besplatno, kao i vinarije vino, pa je korisno znati francuski.

Izvor: Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *