Analičari: Iznenađuje što euro nije još slabiji

Dodajte komentar

Euro je u odnosu na dolar u ponedeljak pao za gotovo 2 odsto (1.9) usljed snaženja izgleda da će Grčka napustiti eurozonu uprkos nastojanjima da se postigne dogovor s povjeriocima.

Nesigurnost oko scenarija utiče na sve globalne berze, pa indeksi u Americi i Aziji takođe poniru. Grčke banke, kako je juče objavljeno, biće zatvorene šest radnih dana, a Atinska berza takođe neće danas biti otvorena.

Ipak, pojedini mešetari i analitičari jutros izražavaju čuđenje što euro nije zabilježio još značajniji pad i dio investitora očito procjenjuje da bi Grci na referendumu mogli prihvatiti mjere štednje koje zahtijevaju povjerioci.

“Trenutno iznenađuje što euro nije slabiji. Logika bi mogla biti u očekivanjima da će se grčka vlada vratiti pregovorima ili da neće dugo opstati ukoliko građani glasaju za mere štednje uprkos njenim preporukama,” rekao je za Reuters Steven Englander koji rukovodi CitiFX-om u Njujorku.

Evropski političari i investitori s posebnom pažnjom posmatraju kretanja na tržištu državnih obveznica kako bi uočili znakove “zaraze” u zemljama poput Italije, Španije ili Portugala gdje bi pozajmljivanje i servisiranje duga putem obveznica moglo značajno poskupjeti zbog bankrota Grčke.

ECB je tokom vikenda ponovio da će reagovati na svaku “sumnjivu prodaju duga” u prezaduženim članicama eurozone.

Investitori bi lako mogli promijeniti percepciju o eurozoni ukoliko Grci stvarno napuste mjre štednje i resetuju ekonomiju kroz uvođenje i devalvaciju nove-stare valutu, piše Reuters, ističući da bi takav scenario mogao podstaći skepticizam za euro u drugim članicama monetarne unije.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *