Kako se vratiti na stari posao?

Dodajte komentar

Postoji mnogo razloga zašto bi mogli da razmišljate o povratku na staro radno mjesto. Možda vam novi posao ne zadovoljava apetite, možda vam okolina nije po volji, moguće je da ste došli do informacije da se otvorilo mjesto od kojeg ste ranije odustali. Koji god bio razlog, povratak u staro jato nikad nije laka misija, a susret s novim/starim šefom pogotovo može biti neugodan. Kako bi uspjeli u svom naumu potrebna vam je pažljivo razrađena strategija.

Je li se uopšte moguće vratiti?

Ako ste otišli na ružan način, iza sebe ostavivši  nedovršen posao i zaratili se s kolegama i poslodavcem, vratiti se gotovo je nemoguće. U slučaju da ste se rastali barem na korektan način vratiti se ne bi trebao biti toliki problem. Najvažnije je saznati insajderske informacije. Za to se obratite bivšim kolegama kojima vjerujete. Saznajte u kojem periodu bi najbolje bilo da se javite. To je sigurno bolji način nego da idete na prepad. No budite oprezni. Vrlo je lako moguće da vam već nakon dvije počnu smetati stvari zbog kojih ste otišli na prvom mjestu. Tada će vam vrlo teško biti da dobijete bilo kakvu preporuku od šefa, a vrata kompanije će vam biti zauvijek zatvorena u budućnosti.

Pristup

Ako ste otišli nedavno, dovoljno će biti da kontaktirate poslodavca e-mailom, te mu priznati da ste bili brzopleti i učinili grešku. Takav pristup je bolji nego da ga kontaktirate telefonom, pošto će imati vremena da donese odluku u miru i sagledati sve opcije koje vam mogu ići u korist.  Ako ste odsutni duže vremena, opet se prvo savjetujete s pouzdanim osobama u kompaniji i saznajte je li se što promijenilo u samoj strukturi rukovodstva kompanije.

Vaš CV

Već vas poznaju tako da nije potrebno da izmišljate toplu vodu i budete posebno kreativan u kreiranju biografije. Ukoliko je na čelu kompanije nova osoba svakako ne bi na odmet bilo da napišete razlog zbog kojeg ste otišli, budući da vas to pitanje sigurno čeka pri razgovoru za posao. Naglasite koje ste nove sposobnosti i znanja stekli od kako vas nije bilo i na koji način to može doprinijeti razvoju kompanije. Iako vas i čekaju otvorenih ruku, moraćete se iznova dokazivati.

Sadržaj e-maila

Ovo je ključna tačka. Ako sadržaj poruke nije dovoljno atraktivan, a  šef se promijenio, vrlo je vjerovatno da nećete dobiti nikakvu povratnu informaciju. Ono što je bitno naglasiti je kako bi kompanija mogla profitirati od vašeg povratka. Nemojte previše usmjeravati pažnju na vaš CV, već naglasite razloge zbog kojih bi se htjeli vratiti.

Izvor: Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *