Janković: Niže kamatne stope za oporavak privrede

Dodajte komentar

Kamatne stope kod nas moraju biti niže kako bi se privreda prije oporavila. Rješenje nije da se kametne stope ograniče i to može biti samo privremena mjera. Centralna banka mora uspostaviti red i za to postoje razne mjere koje se sprovode svuda u svijetu, kazao je dekan Montenegro biznis škole MBS Dragoljub Janković.

Centralna banka ne treba da ograniči kamatne stope, već nizom drugih tržišnih mjera i uvodjenjem reda da utiče na visinu kamata, kaže u razgovoru za Atlas TV dekan MBS-a Dragoljub Janković.

“Ovaj problem je uočen i od CB i do sada su bile preduzete dvije mjere. Prvo apeli, a zatim se pričalo i o ograničenju kamatne stope, što je na neki način i urađeno. Obije mjere nijesu standardne mjere za tržišni način privređivanje. Trebalo bi razmisliti da se osmisle mjere koje su primjerene tržišnom načinu poslovanja finansijskog sektora i privrednog”, istakao je on.

U uslovima krize uobičajno je da kamatne stope budu niže kako bi privreda mogla lakše sa se oporavi i da podnese opterećenja. Kod nas to nije slučaj, jer su kamate kako je pokazalo istrazivanje MBS-a visoke. Janković kaže da su kamate visoke jer postoje visoki rizici, ali u periodima oporavka rizici su svuda prisutni.

“Ali je prisutsvo drugačije, djeluje se sa osmišljenom politikom kamatnih stopa. Treba imati u vidu da u finansijskom sistemu zemlje, bankarski sistem je samo jedan segmet jer imamo i privredni sektor. To jedino može da reguliše regulator”, kaže Janković.

On potencira da CBCG može da sprovede niz mjera, koje se sprovode svuda u svijetu, navodeći da se tržište ne smije prepustiti samom sebi.

“Slobodno djelovanje ponude i tažnje u principu usporava oporavak. To je bilo i prije krize pa je kriza izbila. Znači da u poremećenim uslovima je neophodno da regulaor djeluje nekim mjerama jer ako nije tako onda će oporavak biti duži i sporiji”, kaže on.

A takav oporavak, Janković kaže, najviše utiče na privredu, pa je shodno tome, veliki broj preduzeća ugašen.

“Masa novca koja je trebala da bude zadržana u privredi je preko visokih kamatnih stopa prešla u bankarski sektor. I sada banke imaju kapitala ali uočavaju da je rizično da plasiraju taj kapital i tako se stvara začarani krug”, poručuje on.

Sve ovo je, zaključuje Janković, dovelo do toga da ima dosta novca u bankama a premalo u privredi, čime se regulator mora pod hitno pozabaviti.

Izvor: CdM, Atlas TV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *