Indijska banka bez vrata

Dodajte komentar

Dok finansijski stručnjaci u svijetu raspravljaju da li će Bazel 3 učiniti banke otpornijim na poigravanje tuđim novcem ili ih vratiti bar sto godina unazad, indijska UCO banka pred sobom ima daleko veći izazov, nazapamćen u bankarskoj praksi: uplitanje božanske intervencije u upravljanje rizicima. Njena filijala u selu Šani Šingnapur u indijskoj državi Maharashtra posluje „širom otvorenih vrata“, odnosno bez vrata, čiju ugradnju zabranjuje božanstvo Šani.

Isti je slučaj sa osnovnom školom, gimnazijom, poštom, prodavnicama, hramovima i, naravno, kućama u selu, u kome živi oko pet hiljada stanovnika. Čak ni javni toaleti nisu pošteđeni ove neuobičajene prakse „širokih vidika“, izuzev onih koje dijele muškarci i žene, ali ni tamo nema vrata, već samo tanka zavesa koja više otkriva nego što skriva.

 

Što važi za ostale, važi i za banku, pa su stanovnici sela ostali gluvi na ubjeđivanja o nužnoj primjeni bankarskih standarda u upravljanju rizicima, uvjereni da je božanska zaštita iznad svih ljudi, pa i bankara. Najveći kompromis do koga je uprava banke uspjela da dođe u pregovorima sa lokalnim stanovništvom je da novac, zlato i hartije od vrijednosti koje drži u nezaključanim kontejnerima, obezbjeđuje šest čuvara na ulazu u banku i da se umjesto vrata postavi zaštitno staklo bez brave, kojim se upravlja daljinski.

Zbog ovakve situacije, banke iz okolnih gradova odbijaju bilo kakvu saradnju sa nesvakidašnjom filijalom, a ni lokalna policija nije oduševljena činjenicom da ih je zapala banka „na izvolite“ za pljačkaše, i to u situaciji kada dnevno dolazi i do deset puta više stranaca nego što mjesto ima stanovnika. Još više ih je ozlojedilo odbijanje bankara da prihvate njihove usluge specijalnog obezbjeđenja, uz obrazloženje da je cijena „besramno visoka“.

Naznake da će bankari možda ipak odnijeti pobedu u natezanju sa božanstvom naziru se u sve primjetnijem porastu krađa u selu od 2010. godine i najavama nekih od lokalaca da će, s obzirom da je božanstvo počelo da zabušava, razmisliti da se vrate starim dobrim vratima.

Izvor: Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *