Građani do 2018. vraćaju milijardu duga

Dodajte komentar

Vlada novcem građana do kraja 2018. godine vraća 1,059 milijardi eura duga. Pozajmice namjerava da traži na stranim tržištima pošto su velike i ne može ih obezbijediti na domaćem tržištu. To je konstatovano u Strategiji upravljanja dugom za period od ove do kraja 2018. godine, koju je Vlada juče utvrdila.

Planom otplate definisano je da se u ovoj godini vrati 398,29 miliona (novac je već obezbijeđen emitovanjem obveznica), naredne godine 379,34 miliona, 2017. godine mora se vratiti 189,97 miliona i 2018. godine 91,54 miliona. Kamate čine 229,7 miliona eura.

Objašnjeno je da na visinu zaduženja i troškove koji ih prate mogu veliki uticaj imati faktori na koje država ne može uticati.

“Zbog raznih poremećaja na tržištu izazvanih daljom ekonomskom stagnacijom, međunarodnim sukobima, promjenama cijena valuta i raznih drugih derivata, može doći do povećanja procjene rizika od strane banaka i investitora što neizbježno dovodi i do rasta kamatnih stopa. Zato može doći do ograničenja pristupu finansijskim sredstvima”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Planirano je da se novac na stranom tržištu obezbjeđuje emitovanjem euroobveznica. Konstatovano je da se na rizik promjene kamatnih stopa zaduženja teško može uticati.

Prema podacima iz dokumenta, javni dug na kraju prošle godine sa dugom opština bio je 2,07 milijardi eura (61,95 odsto BDP a), a oduzimanje depozita u iznosu 49,5 miliona i 38,477 unci zlata dug je bio 2,02 milijardi ili 59,60 odsto BDP-a. Ukupan državni dug na kraju marta ove godine iznosi 2,44 milijarde eura ili 69 odsto BDP-a, a ako se tome dodao 130 miliona duga opština (3,8 odsto duga) zbirno čini 72,7 odsto BDP-a.

Utvrđen je predlog zakona o carinskoj službi u kome je novina da će ovlašćeni carinski sužbenici imati obavezu da prijave svoju i imovinu bračnih i vanbračnih supružnika i djece sa kojima su u zajedničkom domaćinstvu.

Direktor Uprave carina Vladan Joković kazao je da će nova zakonska rješenja obezbijediti kvalitetnije ostvarivanje fiskalne uloge carinske službe i uspostavljanje njene bezbjednosne uloge u skladu sa evropskim carinskim propisima.

Usvojena je informacija o izgradnji malih hidroelektrana (mHE), prema kojoj su zaključeni ugovori o koncesiji na 21 vodotok.

Utvrđena je Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog podrčuja od ove do 2020. godine.

Izvor: Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *