Da li ulagati u dionice Facebooka i Twittera?

Dodajte komentar

Posljednjih nekoliko godina uz dionice Applea, među malim investitorima najviše se priča o dionicama Facebooka i Twittera.Dionica Facebooka je zaista zadnjih godina rasla mnogo više od prosjeka, ali za razliku od Applea, rast cijene se ne temelji na prihodima i profitu koji se ostvaruje danas, nego na očekivanim rezultatima u budućnosti.

Ogromna očekivanja od Facebooka i Twitera mogu se vidjeti u sljedećoj tablici:

                   Apple   Facebook   Twitter  McDonalds  Coca-Cola
Rast deonice u godini      37,20%   29,96%       -14,07%       -5,59%           -3,72%
Odnos deonice i dobiti     15,73      79,87              53,52            21,57             25,41

Iako odnos cijene dionice i dobiti po istoj nije jedini pokazatelj pri odlučivanju o kupovini dionice, jedan je od najvažnijih.

Kod posmatranih kompanija pokazuje da su s obzirom na trenutnu dobit koju ostvaruju, deonice Facebooka i Twittera višestruko puta skuplje od dionica Applea, McDonaldsa i Coca-Cole.

Trenutna visoka cijena deonica zasniva se na očekivanoj visokoj dobiti u budućnosti, koja može ali i ne mora biti ostvarena.

Facebook i Twitter posluju u dinamičnoj industriji u kojoj se svakog trenutka može pojaviti konkurencija koja će zavladati tržištem, pa se trendovi ponašanja korisnika i oglašivača mogu preko noći promeniti kao što je bio slučaj s masovnim početkom korišćenja Interneta putem smartphonea.

S druge strane, kompanije kao što su McDonalds i Coca-Cola profit ostvaruju sada, te se dioničarima redovno isplaćuje što dugoročno pogoduje stabilnom rastu cijene dionica.

Osim toga, ove kompanije posluju u puno stabilnijem okruženju, u kojem su potrebna decenije da se ponašanje kupaca promijeni što je više nego dovoljno vremena za prilagođavanje ukoliko bude potrebna.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je i dalje moguć nadprosječno visok rast cijena deonica Facebooka i Twittera, ali s obzirom na rizik koji dolazi s ulaganjem u takve dionice, u njih ne bi trebalo uložiti sav novac namijenjen ulaganju u dionice nego samo manji dio.

Ostatak bi trebalo da se ravnomjerno rasporedi u desetak ili više stabilnih kompanija u što više različitih djelatnosti, jer se time značajno smanjuje rizik velikog pada.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *