Bloomberg: MMF će biti u problemu, a ne Grčka

Dodajte komentar

Ukoliko u utorak, 30. juna, Grčka ne plati ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu od 1,7 milijardi dolara, situacija će možda biti gora za kreditora nego za Atinu, ocjenjuje danas njujorška agencija Bloomberg.Postoji razlika u neisplaćivanju duga prema investitoru u čijem su vlasništvu obveznice i u neizmirivanju duga prema jednoj instituciji, kao što je to u ovom slučaju Međunarodni monetarni fond.

Prema politici Fonda, države koje propuste rok za servisiranje obaveza obično budu okarakteisane kao države u kašnjenju s otplatom duga.

“MMF prije želi da ostane pri toj terminologiji, nego da koristi termin bankrot”, izjavio je portparol MMF-a, Gary Rice.

Tri vodeće svjetske kompanije za ocjenu kreditnog rejtinga su, takođe, saopštile da neizmirivanje duga Atine prema MMF-u neće značiti službeni bankrot Grčke.

Neplaćanje duga prema MMF-u bi, prema ocjenama Bloomberga, imalo daleko veće posljedice po tu instituciju nego po Grčku, jer bi to nanijelo ozbiljan udarac reputaciji MMF-a kao posljednjeg finansijskog utočišta za vlade u nevolji, otežavajući Fondu dobijanje podrške za neke buduće pakete pomoći.

U slučaju neplaćanja duga, Grčka bi se, kako dodaje Bloomberg, pridružila klubu još nekih zemalja s kašnjenjem u otplati duga, a u kojem su sada Zimbabve, Sudan i Somalija, sa ukupnim obavezama prema MMF-u od 1,8 milijardi dolara.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *