Kako da ne kuburite sa novcem?

Dodajte komentar

Čini se da čak i oni koji dobro zarađuju u ovim kriznim vremenima “kubure” sa novcem. Prema mišljenju finansijskih stručnjaka, najvažnije je da naučite da raspolažete prihodima i kraj mjeseca ćete dočekati u plusu, umjesto u minusu.

Oni koji ne mogu da uklope prihode u budžet i ne troše novac na pravi način, uvjek će biti u “stisci”.

Evo šta savjetuju britanski eksperti za novac.

– Čim dobiju platu, ljudi se opuste, pa odmah krenu u kupovinu i uzimaju skuplje stvari nego što mogu da priušte. Najvažnije je da se uzdržite od trošenja kada vam novac legne na račun, da napravite plan troškova i slijedite ga.

– Dodatni prihodi, makar i minimalni, čine da se osjećamo mnogo sigurnije u finansijskom smislu, jer podsvjesno znamo da ne živimo “samo” od plate. Povremeni poslovi, aktivnosti koje donose male prihode odličan su način da steknete samopouzdanje, a tada ćete vući i bolje poteze u karijeri i životu.

– Sve troškove pažljivo planirajte, uračunajte tu i kafe koje popijete “s nogu”, jer na mjesečnom i godišnjem nivou to nije mali izdatak. Kada sve stavite na papir, uvidjećete da od prihoda koje imate možete mnogo bolje da živite, samo ako se bolje organizujete i pametnije trošite. Tako nećete upasti u dugove i paniku na kraju mjeseca, nećete da prekoračite dozvoljeni minus, ali ni kupovati “razne gluposti”.

– Ako niste u stanju da novac zadržite kada ga imate, već neracionalno trošite i svjesni ste toga, dobro bi bilo da izdvojite neki dinar za računovođu ili finansijskog savjetnika, koji će vam pomoći da se snađete u “gomili” računa, dugova, poreza… Ovo ulaganje će vam se na duže staze isplatiti, a nećete imati ni grižu savjesti da ste potrošili više nego što ste dobili, pošto sada imate nekoga da o tome vodi računa.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *