Skočila cijena nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u Aziji u očekivanju smanjenja američkih zaliha i snažnih ekonomskih podataka iz eurozone, naveli su analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u julu poskupjela je na Njujorškoj berzi 12 centi na 61,13 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 11 centi na 64,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene obe vrste nafte su sinoć porasle, jer trgovci očekuju da će današnji izvještaj američkog ministarstva energetike ukazati na pad zaliha “crnog zlata”, što će biti signal snažne tražnje u najvećoj svetskoj privredi.

Kada je riječ o eurozoni, poslovna aktivnost je u junu porasla na četvorogodišnji maksimum, što, prema ocjenama analitičara, ukazuje na bolji oporavak eurozone nego što je očekivan.

Ministri finansija eurozone sastaće se danas u Briselu kako bi precizirali detelje novog paketa pomoći za Grčku, nakon što je zvanična Atina početkom nedelje dostavila novi plan reformi, probudivši nade u postizanje sporazuma sa kreditorima.

Višemjesečni pregovori između Atine i njenih kreditora trenutno su na vrhuncu, jer kroz samo nedelju dana Grčkoj stiže na naplatu 1,5 milijardi eura duga prema MMF-u, a ukoliko ne dobije finansijsku pomoć, toj državi prijeti bankrot, navodi Frans pres.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *