Manjinski akcionari: “Plantaže” idu ka stečaju

2 komentara

Manjinski akcionari kompanije “Plantaže 13. jul” negodovali su na sjednici Skupštine akcionara tog preduzeća, ističući da izvještaj o poslovanju nije opravdao očekivanja. Oni su optužili trenutno rukovodstvo da vodi firmu ka stečaju, na šta su im iz menadžmenta odgovorili da to nije istina i da je kompanija zdrava i stabilna.Sukob mišljenja na sjednici

Na sjednici akcionara koja je prošlog petka održana u Šipčaniku usvojen je program rada za 2015. godinu i imenovan novi sedmočlani Odbor direktora.

U Odbor direktora su izabrani rektor na Univerzitetu Donja Gorica Veselin Vukotić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić, direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Dušan Perović, zatim generalni direktor Direktorata za IPARD plaćanja Blagota Radulović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Vukica Jelić, direktor Komercijalne divizije Societe Generale Bank Montenegro Radule Raonić, dok će manjinske akcionare u Odboru predstavljati izvršni direktor kompanije Bull and Bear Aleksandar Jovović.

Međutim, sjednicu je obilježilo nezadovoljstvo manjinskih akcionara koji tvrde da “Plantaže” iz godine u godinu bilježe sve lošije rezultate. Na konstataciju manjinskih akcionara odgovorila je izvršna direktorica Verica Maraš tvrdeći da rezultati nijesu loši, već naprotiv da su dobri i da je kompanija završila godinu sa dobitkom od 1,2 miliona eura.

Koji su to rezultati? Kompanija ide ka stečaju. Od jednog brenda idemo ka dnu“, rekao je jadan od manjinskih akcionara, sa čim su se i ostali manjinski akcionari složili.

Sa manjinskim akcionarima nije se složila Maraš.

Firma je zdrava i stabilna sa jako dobrom perspektivom, a vrijeme će pokazati ko će biti u pravu ja ili vi“, kazala je Maraš.

Privatizacija nije poželjna

Na pitanje akcionara da li će se firma privatizovati Maraš je odgovorila da o tome odlučuju drugi, a ne ona.

Ako mene pitate za moj lični stav, onda ja mislim da ‘Plantaže’ ne treba privatizovati“, odgovorila je Maraš.

Takođe, na sjednici je bilo negodovanja zbog ponovnog izbora Društva za konsalting i reviziju KPMG za revizora. Manjinski akcionari su glasali protiv ove odluke jer je bolju ponudu poslala kompanija “Deloitte”, koja je za izradu revizorskog izvještaja tražila 8.330 eura, a KPMG 15.500 eura bez PDV-a.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Vala mi je milo.
    Kad su mladi inzinjeri poljoprivrede (prva generacija sa Biotehnickog) dolazili na razgovor za posao u Plantazama bezocno su ih vracali sa izgovorom da oni pojma nemaju i da u principu zaposljavaju samo strucnjake sa fakulteta iz okruzenja.
    Svi znamo da se u Plantazama na boljim radnim jestima jedino moze zaposliti neko ko ima veze, partijske.
    E pa neka vam i treba da idete u stecaj vi nesposobni partijski kadrovi.

  • Nestrucnost i bahatost daju rezultate. Donekle monopolisticki polozaj prethodne 2 decenije je ucinio da Plantaze budu lijene, neproaktivne, “ususkane”.
    Mnogi nestrucni ljudi sjede na pozicijama koje su kljucne za uspjeh.

    Takodje, drzavna politika je direktno uticala na poslovanje , na izvoz na istocna trzista.

    Ali bojim se da ni to nije glavni razlog zasto se Plantaze vode u propast. Mislim da su ipak u pitanju privatni interes.

    PS replika prethodnom komentatoru: otvaranje malih vinarija, pa makar bile i od ovdasnjih politicara, je dobra stvar. Dugorocno to moze samo pomoci Plantazama, ako im ima pomoci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *