Ecclestone bi konačno mogao da proda Formulu 1

Dodajte komentar

Investicioni fond RSE Ventures, vlasnik američkog NFL tima the Miami Dolphins, udružio se s Katarom u ponudi za preuzimanje kontrolnog udjela u Formuli 1 za 7 do 8 milijardi dolara, objavio je Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

RSE želi da kupi 35,5 posto udjela od fonda CVC Capital Partners. Oni su 2012. počeli da prodaju svoj udio od 63 posto i na njemu su dosad zaradili 9,1 milijardu eura, a sada su spremni potpuno se povući.

Najveći dioničar godinama traži kupca

Poslovni dio Formule 1 vodi 84-godišnji Bernie Ecclestone koji je taj nekad nišni sport u 40 godina pretvorio u globalni biznis i u fabriku novca. Njegov bespoštedni, ulični stil poslovanja stvorio je velike probleme i njemu i Formuli 1, lani se na njemačkom sudu nagodi oza 100 miliona dolara u slučaju u kojemm je optužen za podmićivanje, ali Ecclestonove su zasluge ipak veće od skandala.

Fond CVC već je dvaput tražio kupca za Formulu 1, ali nisu uspjeli pa su udjele prodali američkim fondovima Blackrock i Wadell&Reed te norveškoj banci Norges.

Je li vrijeme za Ecclestonov odlazak

U američko-katarskom konzorciju koji želi da kupi Formulu 1 je i predsjednik nadzornog odbora njemačke medijske grupe Constantin Medien Dieter Hahn kojega zastupa banka Leonardo. Navodno bi trebao da pomogne u razvoju biznisa s pravima na TV prenose čiji potencijal Eccleston nie koristi dovoljno.

Constantin Medien je na londonskom sudu tužio Ecclestona zbog ugovora s kojim je CVC postao najveći dioničar Formule 1 i tražio 100 miliona dolara odštete ali je sud odbacio tužbu. Ecclestone je u procesu proglašen nepouzdanim svjedokom.

Formula 1 daleko je od nekadašnjeg rasta

Formula 1 bori se sa sve većim troškovima, gledanost u nekim dijelovima svijeta pada, ne uspijevaju privući mlađu publiku i timovi slabe. Rukovodstvo je u stalnim sukobima oko vođenja biznisa, ne mogu se dogovoriti oko rezanja troškova i preraspodjele novca. Nema saglasnosti ni oko većeg finansiranja timova, koje je nužno jer se treke sele na udaljenije egzotične lokacije dok nekad kultne utrke poput Monze polako ispadaju iz igre.

Nakon što je dobio Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022., Katar jako želi Formulu 1, ali kod Ecclestona prednost ima Bahrein. Kao domaćin jedne od trka ta zemlja praktično ima veto na konkurente iz svoje regije.

Na odluku bi uvelike mogao uticati rasplet istrage o korupciji u FIFA-izbog kojega bi Kataru mogli oduzeti domaćinstvo Svjetskog prvenstva a i jako loš imidž zemlje nakon otkrića o izrabljivanju imigranata u pripremama za 2022. Inače, Katar je jako prisutan u motociklizmu. Potpredsjednik Međunarodne motociklističke federacije i krovne federacije Formule 1 FIA-e je Katarac, Nasser Khalifa Al-Attiya, u Kataru se otvaraju sezone MotoGP-a i vozi nekoliko važnih trka.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *