Podignuta tužba protiv izvršnog direktora Ryanaira

Dodajte komentar
Michael O’Leary

Irska aviokompanija i evropski lider u segmentu niskobudžetnih letova ne prestaje voditi pravne bitke zbog kršenja radničkih prava svojih radnika. Ryanair svojim letovima povezuje gotovo sve evropske države, a od početka ove godine uveo je i letove za Dansku.

Na računajući na visoke skandinavske socijalne standarde, pogotovo kada je u pitanju zaštita radničkih prava, ubrzo se našao na meti danskih sindikata i državnih organizacija koje se bave pravima radnika, prenosi Bloomberg.

Tako se ovih se dana izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary mora pojaviti na danskom sudu koji reguliše sporove iz radnog prava, zbog podignute optužnice u kojoj stoji da je zapošljavao danske pilote i kabinsko osoblje na ugovore koji su regulisani prema propisima irskog radnog zakonodavstva. Na taj je način Ryanair izbjegavao plaćanje visokih danskih poreza, ali i zaobišao strogu dansku regulativu o visinima plata, socijalnim davanjima i sindikalnoj zaštiti radnika.

Iako u Ryanairu kažu da su ugovori o radu legalni i da se koriste i u drugim zemljama te da njihovi danski radnici primaju dobre plate i uživaju dobre uslove rada, aviokompanija je još 2013. godine Francuskoj već platila globu u iznosu od 9 miliona eura zbog toga što radnicima (koji su takođe bili zaposleni na irske ugovore o radu) nije uplaćivala doprinose za socijalno i penzijsko osiguranje.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *