Turski milijarder partner u marini

Dodajte komentar

Jedna od najvećih investicionih grupa u Turskoj Dogus zaključila je poslovno partnerstvo sa američkom kompanijom Strateks o zajedničkom ulaganju u budvansku marinu, potvrđeno je “Vijestima”.

Marina, uz bedeme Starog grada, koju je Strateks grupa, američkog biznismena Nila Emilfarba preuzela prije godinu i po, ovim poslovnim poduhvatom, kako su jedna i druga kompanija zacrtale, trebalo bi da postane lider na Jadranu. Partnerstvo je početkom juna zaključeno između dijela Godus grupe, D-Marin Marinas i Strateksa, sa ciljem, kako je “Vijestima” rečeno, razvoja “Dukley marine” u lidersku destinaciju u regionu i obezbjeđenje najboljeg servisa za korisnike.

Dogus grupa, milijardera Ferita Sahenka kojoj pripada D-Marin Marinas, jedan je od najvećih konglomerata u Turskoj sa godišnjim profitom koji se mjeri milijardama. Dogus grupa posjeduje više od 200 kompanija i upošljava blizu 35.000 zaposlenih u Americi, Evropi, Africi i Aziji. Grupa je trenutno aktivna na poljima finansijskog servisa, automobilskog, bavi se izgradnjom, medijima, turizmom, nekretninama, energijom i zabavom.

D-Marin Marinas je najveći internacionalni lanac marina na istočnom Mediteranu i posjeduje 10 marina u Turskoj, Grčkoj, Hrvatskoj…

Turska Dogus grupa već uveliko je prisutna u Hrvatskoj, gdje je osim nautičkog biznisa i zakupa marina, kupila u Dubrovniku luksuzni hotel Vila Dubrovnik, a istovremeno je započela i pretvaranje zgrade zadarske fabrike Maraska u hotel sa pet zvjezdica. U samo pet godina, zaključno s krajem 2014, Dogus grupa će na hrvatskom dijelu Jadranu uložiti 200 miliona eura.

Dogus grupa postala je pravi investicioni džin u Turskoj, u proteklih 11 godina, od kada je na vlasti partija, aktulenog predsjednika Tajipa Erdogana. Posjeduje Garanti banku, najveću privatnu banku u Turskoj, čak četiri najpopularnije TV mreže, a u isto vrijeme ima vodeću poziciju u turizmu, građevinarstvu i energetici, a svoje investicije je proširila i na industriju hrane.

Bogatstvo Sahenka procjenjuje se na 23 milijarde dolara i jedan je od najbogatijih Turčina.

Sa druge strane Strateks grupa, američkog biznismena Nila Emilfarba, koja privodi kraju izgradnju rezidencijalnog kompleksa vila Dukljanski vrtovi na Zavali i izgradnju poslovnostambenog kompleksa na 50 metara od Starog grada, postala je i akcionar najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori Budvanske rivijere, jedna je od najvećih investicionih kompanija trenutno na našem djelu Jadrana. Preuzimanjem marine, Strateks je najavio ulaganje od 45 miliona eura.

Intenzivni razvoj trebalo bi da započne tek nakon što Vlada bude donijela planski dokument Državnu studiju lokacije, čija je izrada u toku, a koja obuhvata pojas uz more, kompletan prostor marine od Starog grada da sredine Slovenske plaže.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *