Prosječna zarada u maju 480 eura

Dodajte komentar

Prosječna zarada (bruto) u maju ove godine u Crnoj Gori iznosila je 726 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 480 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a. Majske zarade, bez poreza i doprinosa, su u odnosu na aprilske zabilježile rast od 0,4 odsto.“Prosječna (neto) zarada u maju 2015. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 0,4 odsto, dok je u odnosu na prosječnu (neto) zaradu u 2014. godini zabilježila rast od 0,6 odsto”, pojašnjeno je iz MONSTAT-a.

Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,6 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,2 odsto.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sledećim sektorima djelatnosti: Umjetnost zabava i rekreacija (14,3 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (9,7 odsto), Usluge smjestaja i ishrane (6,3 odsto), Saobraćaj i skladištenje (3,7 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (2,6 odsto), Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (1,8odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,4 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti (1,1 odsto),Trgovina na veliko i malo (0,3 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,2 odsto), Prerađivačka industrija (0,2 odsto).

Pad zarada zabilježen u sektorima: Vađenje ruda i kamena (10,1 odsto), Informisanje i komunikacije (6,5 odsto), Građevinarstvo (3,6 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (2,6 odsto), Obrazovanje (1,7 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,6 odsto), Poslovanje sa nekretninama (1,5 odsto) i Državna uprava i odbrana (0,2 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *