Euro glavna tema na finansijskim tržištima – zasad izneneđujuće stabilan

Euro je u ponedjeljak na tržištu valuta forex ojačao u odnosu na dolar što je pokazalo tračak nade na tržištu da će se danas na sastanku u Briselu ipak riješiti pitanje grčkih reformi i izbjeći bankrot.

Kurs eura narastao je za 0,3 posto na 1.1383 dolara i približio se najvišem nivou ovoga mjeseca od 1.1440 dolara koju je dostigao u četvrtak. Ulagači su i dalje oprezni i čekaju šta će dogovoriti EU i Grčka, objavio je Reuters.

Reuters citira azijske analitičare koji su već utvrdili da tamošnja tržišta na početku trgovanja nisu bila impresionirana dramom koju stvaraju EU i Grčki političari, ali brinu da bi današnji događaji mogli izazvati nervozu na svim svjetskim tržištima.

Ili su svi optimisti ili špekulanti zatvaraju pozicije

Diasuke Karakamu, glavni ekonomista Mizuho banke kaže kako je euro iznenađujuće čvrst – Ili svi očekuju neki dogovor oko Grčke ili špekulanti zatvaraju kratke pozicije – . Mnogi samo stoje i gledaju, nervozno čekajući vijesti iz Evrope. Danas će se na finansijskim tržištima dosta toga vrtiti oko eura. Nakon četiri mjeseca natezanja grčke vlade s kreditorima, iz grčkih je banaka  povučeno 4 milijarde eura a preko vikenda su stigli nalozi za povlačenje još 1 milijarde eura. Tek tada je vlada premijera Aleksisa Tsiprasa počela da pokazuje političku volju da se dogovori oko reformi i osigura novu finansijsku pomoć.

Ministri finansija eurozone sastat će se danas sat i po nakon premijera, kad se bude znalo ide li se na 11 milijardi eura nove pomoći Grčkoj ili se eurozona mora pripremati za izlazak te zemlje iz eura i njen bankrot. “Priča s Grčkom ove nedelje će kulminirati i tržišta će biti krajnje nervozna” izjavio je za Reuters direktor za globalnu stratiju Daiwa Securities Masakzu Kabeya, “Atmosfera oko tog dogovora uopšteno je umjereno optimistična, ali kod ovako visoko politizovanih odluka nikad ne možemo znati šta će se dogoditi.”

Pripremite se za težak dan u utorak

Nagađa se da će Grčka slično kao svojevremeno Kipar morati da uvede kontrolu prometa kapitala već u utorak, kako bi spriječila urušavanje bankarskog sistema zbog povlačenja novca. Guverner grčke centralne banke Yannis Stournaras u petak se sastao sa šefovima grčkih banka i rekao im da se pripreme za “težak dan” u utorak ako ne bude dogovora u Briselu.

Euro je u petak ojačao u odnosu na funtu i počeo se oporavljati o najnižeg kursa u zadnje tri nedelje od 71,26 penija, posljednji je bio 71,615. U odnosu na jen, euro je ojačao 0,3 posto na 139.68 jena.

Izvor: Telegram

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.