Hrvatska: Odobrena upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Dodajte komentar

Maligne bolesti, AIDS, multipla skleroza i dječji epileptični sindrom, bolesti su kod kojih će primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj biti legalna.

Takvu je preporuku, naime, donijelo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, na temelju čega će Ministarstvo zdravlja zakonski regulisati upotrebu kanabisa uz ljekarski recept.

Druge neurološke bolesti koje su se takođe razmatrale, među njima epilepsija, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, te psihijatrijski poremećaji poput PTSP-a, depresije ili anksioznog poremećaja, nisu dobili zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa, piše Novi list.

Do takvog je stava povjerenstvo došlo na temelju višemjesečnog detaljnog pregleda svih objavljenih meta-analiza na svjetskom nivou, i pojedinih naučnih radova gdje je to bilo potrebno. Povjerenstvo smatra da redovno, svakih šest do 12 mjeseci, treba razmatrati nove naučne dokaze te na temelju novih spoznaja predložiti dopunu ovih indikacija.

Nakon što odrade ostatak posla, a to je definisanje prava na proizvodnju i distribuciju medicinske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata, više se neće događati kazneni progon teških bolesnika zbog ilegalnog uzgoja marihuane.

Slučajevi koji su završili na sudu zbog uzgoja konoplje za liječenje multiple skleroze, trebali bi postati prošlost jer će za takve dijagnoze doze marihuane biti dostupni u apotekama, na recept.

Povjerenstvo za marihuanu, međutim, ističe da niti jedan lijek na bazi kanabisa ne može zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, već samo ublažiti simptome, a nikako se ne preporučuje odustajanje od drugih oblika liječenja. Ljekovi marihuane ne bi se smjeli koristiti kod drugih bolesti koje uzrokuju nagli gubitak težine ili anoreksiju, spazme ili umjerenu do srednje tešku bol.

Povjerenstvo je proučavalo utjecaj kanabisa na ublažavanje simptoma drugih neuroloških bolesti. Utvrdili su da nema jasnih dokaza da kanabis utiče na smanjenje simptoma koreje u Huntingtonovoj bolesti, cervikalnoj distoniji, Touretteovu sindromu, poremećaja pokreta u Parkinsonovoj bolesti ili epileptičnih napada, pa ove bolesti nisu uvrstili među indikacije za primjenu medicinske marihuane.

Zeleno je svjetlo, međutim, dobila dijagnoza Dravetovog ili dječjeg epileptičnog sindroma, kod kojeg se u državama EU-a koristi lijek Epidolex, ekstrakt kanabisa s 98-postotnim udjelom kanabidiola. Lijek je odobrila Evropska agencija za lijekove, a stav je Povjerenstva da se lijek kanabisa može preporučiti malim pacijentima ako Epidolex ne bude dostupan u Hrvatskoj.

Pravo na upotrebu ljekova kanabisa neće imati niti jedan pacijent s psihijatrijskim poremećajem, bilo da je riječ o depresiji ili anksioznosti, ili težim dijagnozama poput shizofrenije ili psihoze.

Seebiz/Novi list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *