Rusija pomaže Grčkoj?

Dodajte komentar

Sastanak grčkog premijera Aleksis Cipras i ruskog lidera Vladimira Putina izazvao je spekulacije hoće li tamo Grci dobiti toliko nedostajući novac.

Cipras će posjetiti Moskvu sa četiri grčka ministra, a sa Putinom će se sastati u Sankt Peterburgu, precizirala je agencija.

Nedoumice Zapada hoće li Cipras naći finansijere na istoku kratko su trajale pošto je zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak izjavio je da Grčka nije tražila finansijsku pomoć Ruske Federacije.

On je precizirao da Cipras boravi u Moskvi kako bi razgovarao o zajedničkim projektima, a ne da traži novčanu pomoć.

“Nije bilo nikakvog zahtjeva. Nema sredstava u našem budžetu kako bismo obezbijedili novac”, izjavio je Storčak Rojtersu na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

I direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je Grčku da joj neće biti odobreno dodatno vrijeme za otplatu duga teškog 1,6 milijardi eura, koji na naplatu stiže krajem mjeseca.

“Neće biti grejs perioda, nema odlaganja još mjesec ili dva, kao što se spekulisalo, rok je 30. jun”, bila je jasna Lagard, prenosi agencija Frans pres.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da su male šanse za postizanje sporazuma između Grčke i njenih kreditora na sastanku u Luksemburgu, a takvao je i mišljenje grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Na pitanje novinara da li očekuje da bi sporazum sa kreditorima mogao biti postignut na sastanku ministara finansija zone eura u Luksemburgu, Varufakis, koji boravi u posjeti Parizu, odgovorio je: “Ne mislim da će doći do sporazuma, jer je sada na političkim liderima da dođu do dogovora”.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *