Prvo pitanje na intervjuu – “Recite nam nešto o sebi”: Šta odgovoriti?

Dodajte komentar

Jedno od prvih i najčešćih pitanja na intervjuu za posao jeste “Možete li nam reći nešto više o sebi?”. Ovo je pitanje koje poslodavcima služi, kako da vam pomognu da se oslobodite treme, tako i da otkriju kako percipirate sebe. Osmislite sada prvu rečenicu vašeg odgovora na ovo pitanje.

Ono na šta ste prvo pomislili najbolje odražava vašu ličnost, kao i vaše želje i težnje, čak i više nego što biste mogli da zamislite. Možda vam je prvo palo na pamet “Zovem se… imam … godina i rođen sam u …”. U nekoj drugoj prilici, ovo je dobar način predstavljanja, međutim, to ipak nije rečenica kojom biste željeli da započnete intervju za posao.

Ja sam…?

Naime, kao što smo napomenuli, izbor informacija koje stavljate na prvo mjesto, u neku ruku, odražavaju vaše prioritete u životu. Na primjer, ukoliko pri odgovoru na ovo pitanje stavite fokus na vaš privatni život (porodica, prijatelji, ljubav, hobiji) odajete sliku osobe koja je potpuno posvećena svom privatnom životu i to joj/mu je na prvom mjestu te da nije voljna/nema vremena da se posveti poslu u dovoljnoj mjeri.

Dakle, pitanje “Možete li nam reći nešto više o sebi?” u suštini predstavlja “Možete li nam reći nešto više o sebi u profesionalnom pogledu?” . Sa ovim pogledom na pomenuto pitanje povećavate svoje šanse za . Dakle, vi možete da pričate i o svojim hobijima, ukoliko ih možete predstaviti tako da sjvedoče nekom od kvaliteta koji se zahtijeva za poziciju za koju konkurišete.

Poslovni uspjesi i vještine

Ovo pitanje vam daje odriješene ruke da istaknete sve svoje uspjehe u karijeri i/ili studijama. Ukoliko vam ovo teško pada jer ste inače skromna osoba i ne volite da pričate o sebi, svoju skromnost ostavite na ulazu u kompaniju. Suština intervjua jeste da sebe “najbolje prodate” željenom poslodavcu, a sama prodaja počinje sa ovim pitanjem.

Slobodno navedite relevantne poslovne uspjehe na koje ste ponosni i naglasite koji su to kvaliteti koji vas čine savršenom osobom baš za taj posao za koji ste se prijavili. Naravno, poželjno je da svoje kvalitete potkrijepite primjerima iz prakse, na primjer, ako kažete da se odlično snalazite u timskom okruženju, navedite i situaciju u kojoj ste imali priliku da tu svoju sposobnost najbolje prikažete.

Informacije o privatnom životu

Kao što smo naglasili, ovo nije pitanje u kojem treba da pričate o svom privatnom životu te je dijeljenje ličnih informacija nepotrebno. Dakle, vaš bračni status, da li imate djece i koliko, s kim živite i kako provodite svoje slobodno vrijeme, nisu informacije koje treba da vas predstavljaju u odgovoru na ovo pitanje. Ukoliko, ipak, smatrate da je neka od privatnih informacija bitna za vaš profesionalni uspjeh, tako je i predstavite, uz naglašavanje uticaja na vaše poslovne kvalitete.

Dođite pripremljeni na intervju

Kako je ovo najčešće prvo pitanje na intervjuu za posao, najbolje bi bilo da, na osnovu svega što smo vam savjetovali, sastavite okvirno vaš odgovor. Ovo ne znači da taj pripremljeni odgovor treba da zapamtite od riječi do riječi i da ga izrecitujete tokom intervjua, već da na intervju dođete spremni, imajući u glavi osnovne smjernice za odgovor. Ovako ćete smanjiti opasnost da oklijevate u odgovoru i zvučite nesigurno i neuvjerljivo, a pritom ćete povećati svoje šanse za zaposljenje.

Iskrenost na prvom mjestu

Šta god da je u pitanju, morate biti iskreni. Čak i da uspijete da zavarate poslodavca, kad-tad, tokom rada, doći će do izražaja neslaganje vaših sposobnosti i vještina sa onim čime ste ga zadivili na intervjuu. Naravno, vi svojim umijećem izražavanja možete učiniti da vaše vještine zvuče još bolje i da zamaskirate donekle svoje nedostatke, ali treba biti oprezan u tome. Svako pretjerivanje se lako može otkriti te vam savjetujemo da budete iskreni.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *