Jak franak `gura` Švajcarsku u recesiju

Dodajte komentar

Švajcarskoj ekonomiji po prvi put u šest godina prijeti pad, zbog jačanja franka, a njihova centralna banka na raspolaganju ima sve manje “oružja” za borbu protiv recesije.

Kamatne stope već su na rekordno niskom nivou od 0,75 odsto, te ih je nemoguće dodatno smanjivati bez rizika od povlačenja novca iz banaka.

Guverner Švajcarske narodne banke Thomas Jordan održaće sastanak s bankarima ove nedjelje, prije objave odluke o kamatnim stopama i prognoza rasta privrede i inflacije, što je najavljeno za četvrtak.

Očekuje se da će Jordan najaviti mogućnost dodatnih poteza, u slučaju da se prognoze pogoršaju te ako dođe do komplikacija zbog krize u Grčkoj, odnosno mogućeg raspada eurozone.

Švajcarska ekonomija u prvom kvartalu imala je pad od 0,2 odsto, čime je prekinut niz od 13 kvartala konstantnog rasta. Ekonomisti u anketi Bloomberga očekuju pad u drugom kvartalu, čime bi Švajcarska ušla u recesiju.

Prije šest mjeseci Švajcarska centralna banka prestala je da braniti maksimalni kurs od 1,2 CHF za euro, što je dovelo do naglog jačanja franka i negativno uticalo na privredu.

Trenutna prognoza centralne banke je da će privreda ove godine porasti za 0,9 odsto, što je dvostruko manje od prognoza prije oslobađanja kursa.

Franak bi mogao dodatno ojačati ako se kriza u Grčkoj intenzivira, jer bi u slučaju krize eurozone mnogi ulagači mogli sigurnost potražiti u švajcarskoj valuti.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *