Bankarski gigant BNP Paribas napušta Srbiju

Dodajte komentar

OTP banka Srbija objavila je da je preuzela Findomestik banku u Srbiji, kupovinom svih akcija te italijanske specijalizovane banke u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, OTP banka Srbija je ovim preuzimanjem povećala učešće na srpskom bankarskom tržištu sa 1,4 odsto na 1,9 odsto.

Findomestic banka Beograd fokusirana je na poslovanje sa stanovništvom i sa učešćem od 0,5 odsto zauzima 21. mjesto na bankarskom tržištu Srbije, ima mrežu od 26 filijala od kojih se sedam nalaze u Beogradu, a broj njenih klijenata dostiže skoro 90.000.

Ovom transakcijom mreža filijala OTP banke Srbija se prvenstveno širi u Beogradu, a broj njenih klijenata će premašiti cifru od 200.000.

Findomestic Banka na tržištu Srbije posluje od početka 2006. godine, a od 2011. je u potpunosti u vlasništvu BNP Paribas, jedne od najvećih svjetskih bankarskih grupacija, koja je tada preuzela upravljanje i bankom u Srbiji.

„Rast prvenstveno želimo da postignemo u domenu poslovanja sa stanovništvom, posebno u oblasti POS plaćanja, kao i kreditnih kartica i pružanju usluga elektronskog bankarstva. Nadamo se da će više od 65.000 klijenata stanovništva Findomestic banke biti zadovoljni ponudom usluga OTP banke”, izjavio je Imre Bertalan, predsjednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

„OTP banka Srbija se proteklih godina permanentno razvijala i prošlu godinu je završila sa skromnom dobiti. Očekujemo da se nastavi ovaj pozitivan trend, a ova akvizicija će svakako doprinijeti unapređenju poslovanja“ – rekao je Laslo Volf (Laszlo Wolf), zamjenik predsjednika Izvršnog odbora OTP bank Plc. Mađarska.

„Naš strateški cilj je da povećamo svoje učešće na tržištima zemalja gdje smo prisutni. U proteklih godinu i po dana, posle Hrvatske i Rumunije, ovo je treća kupovina banke koju sprovodimo. Istovremeno i dalje istražujemo mogućnosti novih akvizicija“, rekao je Laslo Volf, zamjjenik predsednika Izvršnog odbora OTP bank Mađarska.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *