Moody's popravio ocjene NLB-u, NKBM-u i Abanci

Dodajte komentar

Moody's je revidirao ocjene za tri najveće slovenačke banke na temelju promijene metologije u martu koja pri procjeni mogućnosti propasti banke i posljedica za povjerioce više uvažava iskustva stečena tokom krize.Agencija za procjenu kreditnog rejtinga prilikom revizije uvažila je makroekonomsko okruženje u Sloveniji, kapitalnu adekvatnost banaka, stepen zaštite povjerilaca te vjerovatnoću dodatne državne pomoći.

Uvažila je veličinu i značaj pojedine banke, poboljšani bilans nakon državnih mjera sprovedenih krajem 2013. i tokom 2014. te prenosa nenaplativih potraživanja na Društvo za upravljanje potraživanjima banaka, bolje poslovanje u poboljšanom ekonomskom okruženju u državi, a u slučaju Abanke proces udruživanja s Bankom Celje koji je u toku.

U Moody'su tumače da bi udruživanje dugoročno trebalo pozitivno uticati na banku, iako će kratkoročno troškovi udruživanja narušiti profitabilnost.

Moody's je na temelju analize dugoročni kreditni rejting u domaćoj i stranoj valuti za NLB povećao za dva stepena, a za NKBM i A banku za jedan.  Izgledi za NLB i NKBM su pozitivni, a za Abanku stabilni.

Kratkoročni kreditni rejting sve tri banke ostaje nepromijenjen,  u području rizika.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *