“Lada” u ofanzivi

Dodajte komentar

Najveći ruski proizvođač putničkih automobila “Avtovaz” uložiće ove godine 30 milijardi rubalja (517 miliona eura) u pripremu i pokretanje proizvodnje modela “lada vesta” i “lada x-rej”, najavio je predsjednik ove kompanije Bu Anderson.

Serijska proizvodnja novog modela sedana “lada vesta” trebalo bi da počne 25. septembra, a krosovera “lada x-rej” sredinom decembra, kazao je Anderson tokom onlajn konferencije za novinare.

Investicioni program “Avtovaza” prošle godine je bio 20 milijardi rubalja. Direktor je naglasio da investicioni program ove godine finansiraju pretežno banke-partneri.

– Najveći dio investicija dolazi iz Vnješekonombanke, a dio smo morali da finansiramo iz sopstvenog novčanog toka – objasnio je vršilac dužnosti finansijskog direktora “Avtovaza” Štefan Maurer.

U 2012. godini “Avtovaz” se dogovorio sa Vnješekonombankom o kreditnoj liniji vrijednoj 60 milijardi rubalja do 2020. godine za finansiranje investicionog programa proizvođača automobila, za pokretanje novih proizvoda i modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

Prodaja “Avtovaza” u maju ove godine u Rusiji je pala za 33 odsto, na 22.800 vozila, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, kada je prodato 34.060 jedinica.

U prva četiri mjeseca ove godine prodaja “Avtovaza” je smanjena za 37,7 odsto na međugodišnjem nivou, na 516.135 automobila, a samo “lada” je prodato 30 odsto manje, 114.213 vozila.

Rusko tržište automobila je u padu već više od dvije godine, ali “Avtovaz” je za to vrijeme povećao svoj udio i sada njegova vozila čine 20 odsto svih prodatih u Rusiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *