Bivši šef MMF-a Dominique Strauss-Kahn oslobođen optužbi

Dodajte komentar

Francuski sud u Lilu danas je u procesu protiv bivšeg direktora MMF-a Dominiquea Straussa-Kahna, koji je bio optužen za seksualne prestupe, a nekad je čak imao izgleda da postane francuski predsjednik, presudio da nije kriv za ‘teško svodništvo’.Sudija u Lilu opisao je Straussa-Khana kao ‘klijenta’ te rekao da nije bio makto. Dokazi protiv većine ostalih optuženih u ovom suđenju, njih 13, koji su osumnjičeni za organizovanje prostitucije u hotelu Carlton u Lilu, takođe su bili slabi, istakao je sud, piše Independent.

Francis Hennion, bivši direktor Carltona, dobio je osam mjeseci uslovno i 10.000 eura kazne, a René Kojfer, bivši izvršni PR tog hotela, uvjetno godinu dana zatvora. Ostali optuženi, uključujući i dvojicu biznismena, prijatelja Straussa-Kahna, oslobođeni su. Čovjek za kojeg su tužiociu tražili zatvorsku kaznu, belgijski vlasnik bordela poznat kao ‘Dodo svodnik’, takođe je oslobođen, jer nije počinio kaznena djela na francuskom tlu.

Nagodio se u SAD-u, ali optužen u Francuskoj

Četiri godine nakon optužbi za seksualno zlostavljanje spremačice u newyorškom hotelu, koje je okončalo njegove političke ambicije i zvjezdanu karijeru, Strauss-Kahn ipak je oslobođen u drugom slučaju za seksualna kaznena djela, ovaj put u vlastitoj zemlji.

Ovaj 66-godišnji političar, koji se finansijski nagodio sa spremačicom Nafissatou Diallo u newyorškom hotelu Sofitel nakon što su newyorški tužioc odustali od kaznenog progona 2011., u Francuskoj je bio optužen za podsticanje na organizaciju orgija s prostitutkama krajem 1990-ih.

Strauss-Kahn na francuskom je sudu priznao da je učestvovao u okupljanjima sličnima “Bunga-Bunga” partyjima bivšeg talijanskog premijer Silvija Berlusconija, o kojima se u Italiji takođe vodila istraga, i to zbog podvođenja maloljetnica. Na suđenju je objasnio da su mu bile potrebne “rekreacione seanse” jer je tada “spašavao svijet” od jedne od najgorih finansijskih kriza pa je zbog toga bio pod velikim pritiskom.

Od povratka u Pariz s mjesta direktora MMF-a u Washingtonu Strauss-Kahn pokušava da izgradi novi život konsultantskim poslovima i neuspješnom investicionom kompanijom te s novom životnom partnerkom nakon što ga je napustila supruga novinarka Anne Sinclair, inače bogata nasljednica.

Kazne za svodništvo i do 1,5 miliona eura

U Francuskoj odnos s prostitutkom nije kazneno djelo, ali podsticanje na druženje s njima ili osiguravanje prostitutki jeste, a kazne za takva djela kreću se do deset godina zatvora i do 1,5 miliona eura. Njegova obrana tvrdila je da Straussu-Kahnu nije bilo poznato da su žene s kojima se upuštao u odnose u hotelima u Parizu, Lilu i Washingtonu bile prostitutke, a demantovao je i da je podsticao na njihovo angažovanje.

Prostitutke koje su učestvovale na tim “rekreacijama” svjedočile su na sudu o nasilnosti Straussa-Kahna. Iako je priznao dio navoda koji ga prikazuju u negativnom svjetlu, očekivalo se da će biti oslobođen zbog preslabih dokaza da je činio kaznena djela. Njegove navode kako nije znao da su žene koje upoznaje prostitutke, potvrdile su i one u svojim svjedočenjima na sudu. Sebe je opisao kao “raskalašnog” čovjeka.

Tužilaštvo je na kraju povuklo neobičan potez i zatražilo oslobađanje Straussa-Kahna od optužnice jer u sudskom procesu navodi o “teškom podvođenju” nisu potvrđeni. Da bi se održale, te su optužbe morale biti potkrijepljene dokazima o podsticanju prostitucije i zaradi od nje.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *