Onogošt: Manjinski akcionari tvrde da fale 3,2 miliona eura

Dodajte komentar

Udruženje manjinskih akcionara nikšićkog HTP „Onogošt“ zatražiće od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da preispita dokumentaciju tog preduzeća od uvođenja stečaja do sada.

Predstavnici tog udruženja Milan Jauković i Šćepan Pantović tvrde da dioničari već mjesecima bezuspješno traže dokumentaciju HtP-a koju su im obećavali predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i stečajni upravnik Ranko Radinović. Ističu i da bivši stečajni upravnik Dragan Smolović nije ni odgovorio na njihove zahtjeve.

Za oko 1,6 hiljada akcionara nikšićke firme u martu su od prodaje imovine isplaćena četiri miliona eura. Međutim, akcionari smatraju da je taj iznos trebalo da bude mnogo veći budući da je od stečaja, koji je uveden 2009. godine, do kraja prošle prodata imovina HTP-a u vrijednosti od 9, 6 miliona. Jauković je pojasnio da na tu sumu treba dodati milion i 30 hiljada koje je Vlada, navodno, oprostila firmi na ime doprinosa, a zarad sprovođenja plana lične uprave, zatim iznos od 400 hiljada eura na ime dokapitalizacije i 234, 8 hiljada eura na ime kompenzacije prema zaposlenim.

– Kada se sve to sabere, dobijamo iznos od 11,3 miliona eura od čega treba odbiti priznata potraživanja od 3,3 miliona i 800 hiljada eura koje su isplatili u vidu otpremnina radnicima. Manjinski vlasnici su dobili četiri miliona eura, a po akciji nam je plaćan po 81 cent umjesto najavljenih 93 centa. Ostaju sporna oko 3,2 miliona. Bezuspješno tražimo dokumentaciju, odnosno završne račune, a ne njihove bilansne izvještaje koje su nam dostavili. Samo na osnovu završnog računa i priznanica možemo znati gdje je otišao novac od imovine HTP-a, naglasio je Jauković.

Hotel „Teuta“ u Risnu prodat je krajem prošle godine za 6,5 miliona eura, a od imovine ostao je još hotel „Onogošt“ u Nikšiću. Manjinske akcionare zbunjuje to što je Smolović pri odlasku za jedan medij izjavio da je na računu stečajnog dužnika ostavio osam miliona, a za drugi medij je rekao da je u pitanju šest miliona eura. Akcionari ističu da je zbunjujući i podatak o procjeni imovine 2009. godine imovina je procijenjena na 14,4 miliona, a Smolović je novu procjenu uradio 2012. godine i to na iznos od oko 37 miliona eura. Jauković i Pantović su naglasili da su akcionari pokušavali da dođu do podataka o prodaji imovine i dok je firmom upravljao podgorički HLT. Tvrde da su se obraćali svim državnim institucijama od predsjednika pa do tužilaštava ali odgovor nikada nije dobili.

– Stankoviću ćemo dostaviti svu dokumentaciju o HTP „Onogošt“ do koje smo uspjeli da dođemo. Nećemo odustati dok ne dođemo do istine o tome šta se dešavalo sa firmom, jer smatramo da je to najveća ikada urađena pljačka u jednom stečaju. Posebna je priča šta se sa HTP-om dešavalo prije uvođenja stečaja. Podaci se uporpo kriju jer bi se na osnovu njih utvrdilo šta je sa onolikom razlikom novca. Mi dokumsnta nemamo da bismo nešto tvrdili, ali imamo pravo da sumnjamo istakli su oni.

Klasični stečaj u HTP uveden je u martu 2012. godine nakon što HLT fond predloženi plan lične uprave nije realizovao. Za oko 80 radnika firme tada je prestao radni odnos, a potom im je stečajna uprava od prodaje imovine isplatila potraživanja koja su bila priznata u prvom isplatnom redu. B.BRAŠNjO

Kome pripadaju umjetnine i licence

Dioničari tvrde da u HTP-u postoji određen broj umjetničkih slika čija vrijednost nije zanemarljiva. Jauković ističe da je prilikom prodaje objekata u svakom oglasu bilo posebno navedeno da umjetnine, kao i licence za hardver i softver, ne ulaze u prodajnu cijenu.

Tražili smo da se uradi procjena umjetničkih slika i licence i da se potom daju na aukciju. Čak smo u razgovoru sa upravom Muzeja Crne Gore predlagali da se formira komisija koja bi to radila. I to je bilo bezuspješno, ali vrijednost navedenog nije zanemarljiva pa se pitamo kome će to pripasti kad se proda i poslednji objekat, kategoričan je Jauković.

Manjinski akcionari navode da se i dalje smanjuje preostala stečajna masa firme jer je u preduzeću angažovano oko 20 bivših radnika, a Radinović više ne odgovara na njihove pozive. Pojašnjenje o zahtjevima i tvrdnjama akcionara ni „Dan” juče nije mogao dobiti od Radinovića, jer nije odgovarao na naše pozive.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *