Ekscentrični život norveškog mr Burnsa

Dodajte komentar

Kao potomak suosnivača norveškog brodarskog carstva, Fred Olsen mogao je uživati u privilegijama koja su mu rođenjem bila zagarantovana. Njegov je otac Thomas pohađao Cambridge te nakon završetka fakulteta pokrenuo je porodični posao. Fred je za razliku od njega, umjesto obrazovanja u fakultetskim klupama, proveo više od dvije godine na svjetskoj turneji na brodu Bruno i drugim plovilima.

Svoju brodsku karijeru započeo je radeći na najnižim pozicijama – od palube do mornara koji fiksira pomoćni motor koji generiše struju te je radeći te poslove proučio mehanički sistem jedrilica.

“To je bilo bolje od MBA”, kaže Olsen, te ističe da mu nijedna diploma ne bi pružila takvo znanje kakvo je stekao radeći tamo.

Olsen je sanjar koji rijetko slijedi očekivani scenario. Kao nasljednik brodara, Olsen je upravljao porodičnim preduzećima u novom smjeru, najprije kao začetnik naftne revolucije, a kasnije kao jedan od vodećih svjetskih pionira u vjetroelektranama. Ali to je samo početak njegove priče.

Ko je zapravo “Najzanimljiviji čovjek na svijetu?”

1960- ih Olsen je bio rukovodioc prvih norveških grupa za bušenje nafte u Sjevernom moru. Takođe je suosnivač prve norveške privatne naftne kompanije, Saga Petroleum koja je okupila norvešku naftnu industriju, podignula je na viši nivo stručnosti što je svakako pomoglo da njegova domovina postane jedna od najbogatijih zemalja u svijetu.

1990-te Olsenova je kompanije uložila više od milijarde dolara u vjetroelektrane. Olsen je sada najveći nezavisni pružalac električne energije iz vjetroelektrana u Velikoj Britaniji.

Kada želi da se odmori od energetske industrije, Olsen dizajnira satove. On i njegova ćerka Anette (58) vode poslove Timex Group, koja drži visoko drugo mjesto najprodavanijih satova u SAD-u, iza Fossila.

Danas, Olsenove se djelatnosti mogu podijeliti u dvije kategorije: energiju i satove. Njegova ćerka Anette izvršna je direktorica u porodičnim kompanijama, a Fred je predsjednik koji sve nadgleda. Sarađivali su 30 godina, Fred je odlučivao koje će velike trendove slijediti, a Anette je bila “glava” njegovih operacija. Olsen tvrdi da sada ima mali vlasnički udio u porodičnim kompanijama, ali je dugo vršio snažnu kontrolu upravljanja nad svima njima.

Mislite da vam Fred Olsen izgleda poznato? Zbog njegovog uskog orlovskog lica i ćelavosti mnogi ga povezuju s mr Burnsom, tajkunom iz animiranog sitkoma The Simpsons. Zbog nevjerovatne sličnosti prije nekoliko godina započela je glasina da je autor showa, Matt Groening animiranog lika Burnsa napravio po uzoru na Olsena. Priča je postala urbana legenda u Oslu tako da čak i sam Olsen vjeruje da je bio inspiracija za lik Burnsa.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *