Uskoro cemo znati zelenašku granicu

1 komentar

Zakon koji priprema Centralna banka, a koji bi do krajajuna trebalo da bude u formi nacrta definisaće štaje zelenaška kamata za svaku vrstu kredita potrošački, stambeni, keš kredit, kredit za preduzeća.

Tek kad taj zakon bude usvojen moći ćemo da kažemo koja je kamata zelenaška. Taj zakon biće važeći i za MFI kazao, je bankarski ombudsman dr Halil Kalač komentarišući enormno visoke kamate miktrokreditnih finansijskih institucija u Crnoj Gori koje u prosjeku prelaze 25 odsto.

Gornju granicu utvrđene kamatne stope imaju sve razvijene ekonomije brojne države EU, SAD… pa je normalno da i Crna Gora donese zakon koji će to odrediti.

– Kamate u Crnoj Gori su jako visoke, a naročito kod MFI. Ovako visoke kamatne stope ni od jednog ekonomskog subjekta ne mogu biti prihvatljive jer ni jedan profit njih ne može izdržati. Zato su česti komentari da ovako visoke kamate predstavljaju poslovanje u zoni zelenaštva, ali da bi se ocijenilo da je tako mora postojati zakon koji će propisati koje su kamate zelenaške, odnosno koji su ugovori zelenaški. Do sada u Crnoj Gori nijesu postojali propisi koji su razgraničili šta su zelenaški ugovori i kamate, ali se sada radi na tome kaže Kalač.

CBCG će, podsjeća ombudsman, predložiti zakon kojim će biti određene gornje granice dozvoljene kamatne stope koje se mogu ugovarati.

– Iznad gornje granice, kamate i ugovori će se podvesti pod zelenaški. Zato je uređenje te oblasti bilo neophodno. S pravom se više vremena insistira na donošenju tog zakona. Nadam se da će on ubrzo ući u proceduru i da u ovoj godini zakon bude primjenljiv.

– Kamatne stope određene zakonom moraju se poštovati kazao je za Pobjedu Kalač.

I na Odboru za ekonomiju, koji je održan u ponedjeljak, ocijenjeno je da su kamate visoke. Poslanik DPS-a Zoran Jelić je ocijenio da su kamatne stope nedopustivo visoke i da su ograničavajući faktor razvoja. On je pitao da li poslanici treba da donesu zakon o ograničavanju nivoa kamatnih stopa.

Još su gore kamatne stope kod mikrokreditnih finansijskih institucija, koje se kreću u prosjeku 25,6 odsto.

Brinu tako visoke kamate. Nedopustivo je da su one tolike jer to ima segment zelenašenja. Ne znam ko može da izdrži toliku kamatnu stopu. Nigdje u zemljama u okruženju nijesam vidio da imaju kamatne stope od preko 25 odsto. Bilo bi dobro zato da se u zakonu koji se priprema posebna pažnja posveti kamatama kod mikrokreditnih institucija kazao je na Odboru Jelić i ocijenio da visoke kamate kod MFI utiču na kamate u kompletnom sistemu. Guverner Milojica Dakić na sjednici je najavio da će Centralna banka do kraja juna uraditi radnu verziju nacrta zakona o limitiranju najviše ugovorene kamatne stope i ponovio da su kamatne stope u Crnoj Gori visoke.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Proci ce jos tri godine dok se ne dodje do zakona… ali bitno je da se koriste velike rijeci a ne radi konstruktivno sa bankarima da se sistem cini boljim za klijente.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *