Triglav: Za isplatu dividenda 56,8 miliona eura odnosno 2,5 eura bruto na akciju

Dodajte komentar

Na 40. redovnoj Skupštini akcionara Zavarovalnice Triglav je Uprava akcionarima prezentovala rezultate poslovanja društva u 2014. godini. Nakon podrške predlogu Uprave i nadzornog odbora, akcionari su odlučili da se za dividende namijeni dio bilansne dobiti u visini 56.837.870,00 evra odnosno 2,50 evra bruto na akciju. Od strane Skupštine akcionara, Uprava i nadzornici društva su dobili saglasnost za poslovnu 2014. godinu, a za revizora u 2015. godini je imenovana revizorska kuća ERNST & YOUNG revizija, poslovno savjetovanje, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Na Skupštini Zavarovalnice Triglav su akcionari dali podršku predlogu Uprave i Nadzornog odbora u vezi sa upotrebom bilansne dobiti za 2014. godinu, u visini 61.687.036,62 evra. Predlog iznosa dividende je slijedio politiku društva o dividendama, a istovremeno je s obzirom na uspješno poslovanje i stepen realizacije osnovnih strateških usmjerenja Triglav grupe u prošlim godinama, uključivao i isplatu vanrednog dijela dividendi. Za dividende je namijenjen dio bilansne dobiti u visini 56.837.870,00 evra, odnosno 2,50 evra bruto na akciju. O preostalom dijelu bilansne dobiti, u iznosu 4.849.166,62 evra, odlučivaće akcionari u slijedećim godinama.

Triglav grupa uspešno poslovala u 2014. godini

Akcionari su se upoznali sa godišnjim izvještajima Zavarovalnice Triglav i Triglav grupe (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje)  za poslovnu godinu 2014. Triglav grupa je prošle godine s dobrim poslovanjem još malo podigla nivo finansijske stabilnosti, ojačala vodeći položaj u Sloveniji i zadržala čvrst položaj u jugoistočnoj Evropi. Uspješno poslovanje u osnovnoj djelatnosti izražavaju dobar kombinovani količnik (96,3 posto) i profitabilnost kapitala od 13,4 posto. Neto dobit Grupe je iznosila visokih 85,7 miliona evra, što je za 23 posto više nego u 2013. godini. No, bruto fakturisana konsolidovana premija osiguranja je pala za jedan posto na 888,2 miliona evra. Na visok nivo finansijske stabilnosti ukazuju i za 17 posto viši cjelokupni kapital i za 3 posto veće osiguravajuće-tehničke rezervacije u poređenju sa 2013. godinom.

Fokus: osnovna osiguravajuća djelatnost

Kao što je izjavio Andrej Slapar, predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav, godinu 2014. su objeležili dobri uslovi na tržištima kapitala i još uvijek komplikovanu poslovnu sredinu u osnovnoj osiguravajućoj djelatnosti. Triglav grupa će i u buduće nastaviti sa ostvarivanjem zacrtane strategije, koja se do sada pokazala kao uspješna.

U saglasnosti sa strateškim usmjerenjima i dalje ćemo se koncentrisati na osnovnu osiguravajuću djelatnost, uz postizanje što veće profitabilnosti i bezbijednosti poslovanja. Zavarovalnica Triglav će kao matično društvo Triglav grupe nastaviti sa razboritom vlasničkom konsolidacijom zavisnih društava unutar Grupe u smjeru veće homogenosti Grupe. Nastojaćemo u daljem jačanju položaja u Adria regionu, koji važi kao perspektivno područje sa potencijalom za rast, a istovremeno ćemo jačati vodeći položaj na tržištu osiguranja u Sloveniji.“ dodao je Slapar.

Saglasnost Upravi i Nadzornom odboru i imenovanje revizora

Skupština akcionara je Upravi i Nadzornom odboru Zavarovalnice Triglav dala saglasnost za poslovnu godinu 2014. Pored toga je za revizora osiguravajućeg društva u poslovnoj 2015. godini imenovanovala revizorsku kuću ERNST & YOUNG revizija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *