Kako odgovoriti na pitanje ‘Šta je za vas idealan posao?’

Dodajte komentar

Na razgovoru za posao nije jednostavno odgovoriti na pitanje o idealnom radnom mjestu. Prije svega, vrlo je velika šansa da posao na koji ste se prijavili zapravo nije ono što smatrate idealnim.

Poslodavci na razgovoru za posao pokušavaju da shvate imate li vještine potrebne za obavljanje posla. Dodatno ih zanima koliko ste motivisani za obavljanje ponuđenog posla. Stoga ne bi bilo mudro objašnjavati kako ponuđena pozicija ne odgovara vašoj ideji idealnog posla. Umjesto toga, pokušajte povezati svoj odgovor s poslovnom pozicijom na koju te se prijavili.

Što spomenuti?

Bilo bi idealno kada biste idealan posao mogli opisati koristeći reference na neke elemente ponuđenog posla. Razmislite šta vam najbolje odgovara. Uživate u rješavanju problema i konflikata? Savršeno funkcionišete pod pritiskom? Volite da budete u kontaktu s ljudima? Proučite oglas za posao i pokušajte pronaći preklapanja. Ako ih pronađete, na dobrom ste putu.

Vaš odgovor ne mora sadržati konkretnu poslovnu poziciju. Možete navesti odgovornosti za koje biste voljeli da su dijelom opisa vašeg radnog mjesta, vještine koje volite koristiti ili tip korporativne kulture koji vam najbolje odgovara.

Ukoliko neke navode možete potkrijepiti primjerima s poslova koje ste ranije obavljali, vaše će objašnjenje imati veću težinu. Istovremeno, to vam je prilikada navedete svoje najveće prednosti.

Izvor: Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *